سفارش تبلیغ
صبا ویژن

.....مطالب پزشکی....

صفحه خانگی پارسی یار درباره

چند مطلب پزشکی یرای کوهنوردان

    نظر

ورزش، کوهنوردی و پرولاپس دریچه میترال

   

پرولاپس ( افتادگی ) دریچه میترال یک مشکل قلبی است که دریچه ای که اتاقک های بالایی و پایینی سمت چپ قلب ( دهلیز و بطن ) را از هم جدا می کند نمی تواند درست باز و بسته شود.

علل، شیوع، و عوامل مستعد کننده

دریچه میترال قلب کمک می کند خون در سمت چپ قلب در یک جهت حرکت کند.دریچه زمانی که قلب منقبض می شود بسته می شود تا خون را از حرکت به عقب باز دارد.

اگر دریچه صحیح باز و بسته نشود پرولاپس دریچه میترال نامیده می شود. بیماری توسط عوامل زیادی بوجود می آید. در بیشتر موارد، بی خطر است و بیماران معمولاً نمی دانند که این مشکل را دارند. در تعداد کمی از بیماران ممکن است سبب برگشت خون به عقب شود (نارسایی شدید میترال). این امر نیاز به درمان جراحی دارد.

به نظر می رسد برخی انواع پرولاپس دریچه میترال درون خانواده ها تکرار می شوند(وراثتی). پرولاپس دریچه میترال با سندرم مارفان(یک بیماری که از زمان تولد وجود دارد) و بیماری گریوز مرتبط دانسته شده است.

برخی از بیماران مبتلا به پرولاپس دریچه میترال زنان لاغری هستند که ممکن است بدشکلی های خفیف در دیواره قفسه سینه، اسکولیوز، یا سایر بیماریها داشته باشند.

همچنین برخی افراد با پرولاپس دریچه میترال ممکن است سوراخی در قلبشان بنام نقص دیواره بین دهلیزی داشته باشند.

علائم

تپش قلب هنگام ورزش و کوهنوردی

 

• درد قفسه سینه( در صورتی که مطمئن باشیم بوسیله بیماری عروق قلب یا حمله قلبی ایجاد نشده باشد)

• تنفش مشکل بعد از فعالیت ورزشی یا فعالیت های ساده

• خستگی خصوصا در هنگام ورزش

• سرفه

• تنگی نفس حین درازکش(ارتوپنه)

نکته:ممکن است هیچ علامتی وجود نداشته باشد یا علائم به آرامی رخ دهد

تنگی نفس در کوهنورد ی :

تنگی‌نفس حین فعالیت، یک مشکل شایع و مهم است که می‌تواند بر اثر بیماری‌های قلبی ـ ریوی یا عصبی به وجود بیاید. قبل از پرداختن به علل و درمان این مشکل به تعریف دقیق این علامت می‌پردازیم.

مفهوم تنگی نفس:

مفهوم تنگی‌نفس این است که فرد احساس ناخوشایندی از نفس‌کشیدن داشته باشد یا به عبارتی، بسختی دم و بازدم انجام دهد. اگر این حالت فقط در زمان فعالیت به وجود آید به آن تنگی‌نفس فعالیتی می‌گویند.

اما تنگی‌نفس فعالیتی چند درجه دارد؟

تنگی‌نفس فعالیتی درجه 1:

 به شرایطی گفته می‌شود که فرد فقط هنگام فعالیت‌های خیلی شدید مثل دویدن، دوچرخه‌سواری تند یا کوهنوردی دچار تنگی‌نفس شود، ولی در زمان فعالیت‌های معمولی دچار مشکل نشود.

در تنگی‌نفس فعالیتی درجه 2:

فرد حین فعالیت‌های بدنی معمولی مثل راه رفتن یا انجام کارهای منزل هم دچار تنگی‌نفس شود.

وقتی درجه تنگی‌نفس به 3:

 می‌رسد زمانی است که حتی فرد وقتی می‌خواهد کارهای شخصی خودش مثل شستن دست و رو و شانه‌کردن ‌سر را انجام دهد هم دچار تنگی‌نفس می‌شود. این افراد فقط وقتی در حال استراحت هستند دچار تنگی‌نفس نمی‌شوند.

نکته مهم این است که باید به خاطر داشته باشیم همه افراد، حتی اگر کاملا سالم باشند در زمان فعالیت‌هایی که بیش از توانایی آنهاست دچار تنگی‌نفس فعالیتی می‌شوند و این به معنای بیماری نیست. مثلا یک مرد شصت ساله را در نظر بگیرید که سال‌هاست ورزش نمی‌کند. اگر این فرد با نوه‌هایش? فوتبال بازی کند دچار تنگی‌نفس می‌شود و این لزوما به معنی بیماری نیست.

علت‌ تنگی‌نفس فعالیتی چیست؟

شایع‌ترین علت این مشکل، نارسایی قلبی است.

نارسایی قلبی به مفهوم ناتوانی نسبی قلب در پمپ‌کردن ‌خون به درون سیستم گردش خون است.

به این ترتیب این بیماری موجب کمبودخون در اندام‌ و در نتیجه ضعف و بی‌حالی شده و از طرفی تجمع خون درسیستم وریدی موجب ورم در اندام‌ها بخصوص پاها می‌شود.

از طرف دیگر خون نمی‌تواند براحتی از ریه‌ها به داخل قلب سرازیر شود و به همین دلیل ریه‌ها پر خون ‌شده، ظرفیت انتقال هوا در آنها کم و فرد دچار تنگی‌نفس حین فعالیت می‌شود.

علت دیگر تنگی‌نفس، بیماری‌های ریوی است.

 وقتی راه‌های هوایی ریه‌ها به دلیل تماس طولانی با دود سیگار یا آلودگی‌های معلق در هوای شهرهای بزرگ یا بیماری‌های عفونی یا آسم دچار آسیب‌های طولانی‌مدت و پیشرونده می‌شود، اندک‌اندک بخش‌هایی از ریه‌ها نمی‌تواند در کارهای تنفسی شرکت کند و به این ترتیب فرد فقط بخشی از ریه‌هایش سالم است.

وقتی این بیماران شروع به فعالیت می‌کنند لازم است همه بخش‌های ریه برای انجام فعالیت بدنی مشغول به کار شود و چون این افراد بخشی از ریه‌هایشان ناسالم است، دچار تنگی‌نفس حین فعالیت می‌شوند.

دلیل سوم تنگی‌نفس، مشکلات عصبی است.

 در این گونه بیماری‌ها عموما بیمار در بیشتر موارد گاهی حین فعالیت و گاهی هنگام استراحت دچار تنگی‌نفس می‌شود و با تشدید استرس‌های روانی، تنگی‌نفس هم بیشتر می‌شود

علت درد کف پا چیست؟

 

کف پا به علل متفاوتی دردناک میشود و برحسب اینکه علت درد چیست درمانی که برای بیمار در نظر گرفته میشود هم متفاوت خواهد بود.

 یکی از محل های شایع درد در کف پا پاشنه است. درد زیر پاشنه معمولا به علت التهاب در محل اتصال فاشیای پلانتار در کف پا به زیر استخوان پاشنه بوجود میاید. در مورد این درد به تفصیل در مقالاتی که در مورد خار پاشنه اند توضیح داده شده است.

 درد شست پا هم میتواند به علت هالوکس ریجیدوس یا هالوکس والگوس ایجاد شود. هالوکس ریجیدوس بیماری است که موجب درد و محدودیت حرکتی در مفصل شست پا میشود.در هالوکس والگوس شست پا به یک طرف منحرف شده و برجستگی در کنار آن بوجود میاید. این بیماری میتواند همراه با درد در کنار شست باشد. درد در ناحیه پنجه پا را متاتارسالژی میگویند. این درد میتواند به علل زیر ایجاد شود؟

نوروم مورتون موجب احساس درد و سوزش در زیر پنجه پا و بخصوص بین انگشتان سوم و چهارم میشود.

در بیماری فرایبرگ به علت سیاه شدن سر استخوان متاتارس دوم کف پا درد و تورم در پنجه پا در کنار شست پا ایجاد میشود.

تاندنیت اکستانسورهای پا به علت التهاب تاندون های باز کننده در پشت مچ پا ایجاد شده و موجب احساس درد در پشت پا همراه با تورم در آن ناحیه میشود.

درد در سمت داخلی کف پا میتواند به علت وجود استخوان ناویکولار فرعی باشد. التهاب در محل مفصل این استخوان فرعی موجب دردی میشود که با راه رفتن تشدید میگردد.

شکستگی ها، پیچ خوردگی ها و عفونت های کف پا هم میتوانند موجب بروز درد در کف یا پشت پا شوند.

با استفاده از کفی های اختصاصی بیشتر دردهای کف پا و زانوها از بین میرود.

کفی های اختصاصی را از مراکز ارتوپدی فنی میتوانید دریافت کنید، کف پایی که در داروخانه ها هستند مناسب هر پایی نیستند

شش مشکل تنفسی که نباید به ان بی توجهی کرد

سرفه

سرفه مرطوب و خلطی می تواند دلیل سرماخوردگی یا آنفولانزا باشد. اما اگر همراه آن احساس تنگی نفس می کنید می تواند دلیل بیماری دیگری چون انسداد مزمن ریه (COPD) باشد.

راه های هوایی در افراد مبتلا به این بیماری ملتهب و مملو از مواد مخاطی است و یا به خوبی قبل کار نمی کنند. سیگار مهمترین دلیل این مشکل است، اما تنفس دود سیگار دیگران، هوای ناپاک، تنفس بخارات سمی مواد شیمیایی نیز از عواملی است که می تواند مجرای تنفسی فرد را دچار انسداد کند.

سرفه صبحگاهی ممکن است از نشانه های اولیه انسداد ریه باشد. در موارد شدیدتر ممکن است متوجه کاهش وزن یا تورم مچ پا، ساق پا و پا شوید.

خس خس سینه

تنفس با صدای سوت بلند به هنگام بیرون دادن یا فرو دادن نفس، نشانه ای از تنگی مجاری تنفسی است. این مسئله ممکن است بر اثرآسم باشد، اما می تواند بر اثر عفونت یا واکنش آلرژیک نیز باشد.

همچنین شاید خس خس سینه نشانه ای از یک جسم خارجی باشد که به اشتباه فرو برده اید و در مجاری تنفسی شما گیر کرده است

تنفس تند و سطحی

اگر شما دچار اضطراب یا نگرانی شدید باشید، نفس های تندتر و سطحی تری نسبت به حالت عادی خواهید داشت. این بخشی از پاسخ جنگ و گریز بدن شماست. اما اگر مدت زیادی به طول انجامد، می تواند به هایپرونتیلیشن (بیماری تنفس کوتاه و سریع) یا بیماری تنفس بیش از حد منجر شود. این حس به شما القا می شود که هوای کافی برای تنفس ندارید.

اگر اغلب اضطراب و نگرانی روی تنفس شما تاثیر می گذارد، باید به پزشک خود اطلاع دهید. شما می توانید روش های درمان اضطراب یا کنترل استرس را بیاموزید و به درمان تنگی نفس خود کمک کنید

زمانی که زیاد فعالیت می کنید به نفس نفس می افتید

این مسئله می تواند نشانه ای از کم خونی باشد، مشکلی که در اثر کمبود آهن پدید می آید، شما به آهن نیاز دارید تا به خون کمک کند اکسیژن را به سراسر بدن برساند. اگر به اندازه کافی آهن دریافت نکنید، ممکن است به هنگام ورزش دچار تنگی نفس یا درد قفسه سینه شوید. حتی ممکن است احساس ضعف یا عدم انرژی کنید یا در گوش خود صدای تپش بشنوید.

کمبود آهن خصوصا برای بانوان یا گیاه خواران یا خام خواران امری عادی است. این مشکل معمولا به سادگی درمان می شود، می توانید غذاهای غنی از آهن (گوشت بدون چربی، لوبیا یا سبزیجات با برگ های سبز تیره) مصرف کنید یا از مکمل های آهن استفاده نمایید. پزشک می تواند شما را در یافتن بهترین راه حل یاری نماید

تنگی نفس ناگهانی

اگر بیش از حد معمول فعالیت کنید، طبیعی است که نفس کم بیاورید. اما اگر بدون دلیل دچار این مشکل می شوید به آن بی توجهی نکنید. این مسئله می تواند نشان از وجود مشکل در مجراهای تنفس یا قلب شما باشد.

به عنوان مثال، حمله آسم، دریافت هوای کافی برای شش ها را سخت می کند. تنگی نفس ناگهانی ممکن است نشانه ای از وجود مشکل در ضربان قلب یا پمپاژ خون باشد. اگر دچار چنین مشکلی شدید به سرعت به مراکز درمانی مراجعه کنید.

درد قفسه سینه

اگر به هنگام فرو دادن نفس یا بیرون دادن آن دچار درد قفسه سینه می شوید، همیشه به معنی کشیدگی عضلات نیست. گاهی اوقات نشانه ای از عفونتی مانند ذات الریه است. حتی ممکن است علامت مشکل قلبی باشد.

درد قفسه سینه بعد از فعالیت شدید یا واقعه ای پر استرس، ممکن است به سبب آنژین قلبی باشد که در اثر آن ماهیچه های قلب خون کافی دریافت نمی کنند. اگر دچار چنین علائمی هستید پزشک خود را از آن آگاه نمایید، او می تواند با انجام آزمایشاتی متوجه شود که این مشکل منجر به مسئله دیگری مثل حمله قلبی هست یا خیر.

اگر درد قفسه سینه شما بیش از 15 دقیقه طول می کشد یا به بقیه بدنتان انتشار می یابد یا اگر احساس تهوع یا تعرق دارید یا دچار سرفه های خونی هستید، احتمالا در حال حمله قلبی هستید، سریع با اورژانس تماس بگیرید

سازگاری عضلات کوهنوردان :

 

علیرغم این که پژوهشهای معدودی در زمینه تغییرات عضله به هنگام قرار گرفتن در ارتفاع انجام شده است ولی نمونه های عضلانی گرفته شده نشان میدهد که عضله تغییرات ساختاری و متابولیکی مهمی در هنگام صعود به ارتفاع به وقوع می پیوندد. دراعزام به کوه اورست و کوه مک کینلی درازای 4 تا 6 هفته کمبود اکسیژن مزمن سازگاری عضلانی به صورت 11%-13 % کاهش سطح مقطع عضله، 21تا25% کاهش سطح مقطع تارهای عضلانی، 19%کاهش مقطع تارهای تند انقباض و 13% تراکم مویرگی مشاهده می شود.

علاوه بر این کاهش در سوکسینات دی هیدروژناز، سیترات سینتاز، فسفوریلاز و فسفوفروکتوکیناز خواهیم داشت. قرار گرفتن زیاد در ارتفاعات بالا باعث کم شدن اشتها و کاهش در وزن می شود. درسال 1992 همگام صعود به کوه مک کینلی شش مرد کوهنورد با میانگین کاهش وزنی حدود 6 کیلوگرم (2/13پوند) روبرو شدند . اگر چه قسمتی از کاهش وزن نشان دهنده ی کاهش عمومی دروزن بدن و آب میان بافتی بود، اما تمام مردان کاهش قابل توجهی در توده عضلانی خود مشاهده کردند.

چندین هفته زندگی درارتفاعات بالا، بالاتر از 2500 متر (8200 فوت) توانایی متابولیسم عضله را کاهش می دهد. اگرچه ممکن است در ارتفاعا ت پایین تر از این پدیده به وقوع نپیوندد، ولی در ارتفاعات بالاتر مانند کوه مک کینلی و کوه اورست فعالیت های آنزیم میتوکندریایی و گلیکولیتک عضلات پا (عضله دو قلو، عضله پهن خارجی ) به میزان قابل توجهی پس از 3 تا 4 هفته کاهش می یابد

زانوقفل می کند؟

قفل کردن زانو یعنی اینکه روی زمین چهار زانو نشسته اید و یک دفعه می بینید نمی توانید از جای تان بلند شوید. این حالت بیشتر وقت ها در زمان نشستن روی زمین یا هنگام بالارفتن از پله ها و غیره رخ می دهد و سبب ترس و وحشت فرد می شود و همراه با درد نیز هست. در حالت عادی ، زانو مثل لولای درب عمل می کند. اگر چیزی بین لولای در قرار دهید ، طبیعتا دیگر کار نمی کند.

در مورد زانو نیز همین طور است و وقتی چیزی جلوی حرکت عادی زانو را بگیرد ، اصطلاحا می گویند که زانو قفل کرده است. قفل شدن زانو معمولا بر اثر شکستن تکه ای غضروف یا احتمالا قطعه ای استخوان جدا شده در نوعی التهاب استخوانی غضروفی بروز می کند. این قطعه استخوان یا غضروف در حفره زانو معلق است تا وقتی که بین دو سطح مفصلی گیر بیفتد و پس از آن است که توانایی حرکت را از زانو می گیرد. با اینکه قفل شدگی زانو ممکن است با کمی استراحت کردن برطرف شود ، اما فکر نکنید به طور کامل درمان شده چرا که اگر قطعه ای استخوان یا غضروف سبب قفل شدن زانو شده باشد ، آسیب جدیدی به دنبال خواهد داشت. به همین علت اگر در حرکت زانویتان با مشکلی مواجه شدید ، بهتر است پزشک آن را بررسی کند.

گاهی اوقات آسیب دیدگی بر اثر قفل شدگی زانو به حدی است که ممکن است به عمل جراحی نیاز داشته باشد ، بنابراین اگر دیدید زانوی تان در حالت خمیده یا کشیده دچار قفل شدگی شده یا زانو کشیده یا خم نمی شود ، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.(دکتر مساعدیان)

تاول پا در ورزش و کوهنوردی:

تاول‌ یک منطقه دردناک و متورم پوست است که در آن مایع در زیر لایه بیرونی پوست جمع شده است.

تاول‌ به طور شایعی در نتیجه اصطکاک ناشی از کفشی که اندازه پا نیست یا مالش جوراب بر روی پوست پا به وجود می‌آید.

برای مراقبت از تاول به این نکات توجه کنید:

اقداماتی برای جلوگیری از تحریک بیشتر ناحیه مبتلا انجام دهید.

تاول‌های بزرگ را می‌توان با دقت بوسیله یک سوزن استریل خالی کرد، و سپس ناحیه را با پماد آنتی‌بیوتیکی و بانداژ پانسمان کرد.

برای محافظت بیشتر می‌توانید بالشتک‌های مخصوص (moleskin) را از داروخانه بخرید. حفره‌ای بزرگتر از اندازه تاول را در آن ایجاد کنید و آن را روی منطقه تاول‌زده پوست بچسبانید.

در صورتی که تاول پای‌تان پس از مدت معقولی بهبود نیافت یا به نظر می‌رسید عفونت پیدا کرده است، به دکتر مراجعه کنید

عارضه شایع در ورزش کوهنوردی:

مشکل شایعی در کوهنوردی وجود دارد که برای بسیاری از کوهنوردان امکان دارد اتفاق افتد و آنهم خونریزی در زیر ناخنها بعد از یک برنامه کوهنوردی یک یا چند روزه سنگین است.

بعد از چند ساعت کوهنوردی امکان دارد حتی ناخن از بستر خود جدا گردد و بعد از جند روز ناخن بیفتد که در صورت تکرار آن شاید باعث نگرانی کوهنورد شود.

لازم است در اینجا نکاتی را در این زمینه ذکر کنیم:

1- معمولا در چنین مواردی نیازی به درمانهای خاص برای کاهش درد ندارد و درد ناشی از فشار به ناخنها با مسکن ساده کاهش می یابد.

2- ممکن است جدا شدن ناخن از بستر خود بارها تکرار شود و این مشکل باز هم بوجود آید. البته این موارد بیشتر در افرادی بوجود می آید که از کفش تنگ استفاده می کنند و ناخن شست در معرض ضربه های متوالی در حین برنامه قرار می گیرد ولی می تواند علل دیگری نیز داشته باشد از جمله سابقه سرمازدگی قبلی در برنامه های کوهنوردی همچنین این مشکل در برنامه های فصل سرد سال بیشتر اتفاق می افتد ولی بهیچ وجه جای نگرانی نیست و خود بخود بهبود می یابد.

3- در روزهای بعد از برنامه احتمال دارد ناخن خودبخود از بستر جدا شود و بیفتد و یا این افتادنا چندین روز طول بکشد.

4- می توان با یک چسب زخم ساده و با هدف کاهش حرکت ناخن از بستر جدا شده درد را کاهش داد.

5- در مواردی که مشکل جدا شدن ناخن از بستر خود خیلی دردناک بود با درآوردن ناخن بروشهای بسیار ساده توسط پزشک می توان ترمیم آن را تسهیل نمود.

د