سفارش تبلیغ
صبا ویژن

.....مطالب پزشکی....

صفحه خانگی پارسی یار درباره

مصرف کم نمک ممکن است خطر بروزحمله قلبی، سکته و مرگ را افزایش دهد

    نظر

مصرف کم نمک ممکن است خطر بروزحمله قلبی، سکته و مرگ را افزایش دهد.


مصرف کم نمک ممکن است خطر بروزحمله قلبی، سکته و مرگ را افزایش دهد.

 

 

مصرف زیاد نمک با افزایش فشار خون و بیماری های قلبی مرتبط است. اما با توجه به تحقیقات جدید، مصرف کم نمک نیز ممکن است مضر باشد.

مطالعات جدید نشان داده اند که مصرف کم نمک یا سدیم، ممکن است خطر حمله قلبی، سکته و مرگ را در مقایسه با مصرف نمک به طور متوسط افزایش دهد،نتایج تحقیقات نشان می دهد تنها افراد با فشار خون بالا باید مصرف نمک خود را کاهش دهند.علاوه بر این،توصیه های فعلی برای مصرف نمک روزانه ممکن است خیلی پایین تنظیم شده باشد.

دستورالعمل های رژیمی برای آمریکایی ها توصیه می کنند که آمریکایی ها باید کمتر از 2300 میلی گرم سدیم در هر روز - معادل 1 قاشق چای خوری نمک مصرف کنند.با این حال، یک گزارش از مراکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) در اوایل سال جاری نشان داد که حدود 90 درصد از آمریکایی ها سطوح بالاتر از حد توصیه شده نمک مصرف می کنند.

امروزه به طور گسترده ای پذیرفته شده است که نمک بیش از حد در رژیم غذایی می تواند به فشار خون بالا در افراد منجر شود و خطر حمله قلبی، سکته مغزی و سایر بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد.اما آیا کاهش مصرف نمک تا سطح توصیه شده در دستورالعمل های جاری واقعا خطر ابتلا به چنین نتایجی را کاهش می دهد؟

 

خطرات ناشی از مصرف بالای نمک فقط در افراد مبتلا به فشار خون بالا

محققان روی یک گروه 130،000 نفری از 49 کشور مختلف آزمایشاتی انجام دادند آنها مصرف سدیم شرکت کنندگان و رابطه ی میان میزان مصرف نمک و خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی در میان کسانی که فشار خون بالا داشتند و کسانی که فشار خون نداشتند بررسی کردند در مقایسه با افرادی که مصرف سدیم متوسطی داشتند، نرخ حمله قلبی، سکته و مرگ در میان کسانی که مصرف سدیم کمی داشتند، صرف نظر از اینکه شرکت کنندگان فشار خون داشتند بالاتر بود.

جالب توجه این است که مصرف کم نمک در مطالعه به میزان کمتر از 3000 میلی گرم در روز، تعریف شده بود.علاوه بر این، محققان دریافتند که به نظر می رسد تنها افراد با فشار خون بالا به خطرات مرتبط با مصرف بالای نمک دچار می شوند مصرفی حدود بیش از 6000 میلی گرم در روز.

یافته های این تیم برای افراد با فشار خون بالا بسیار مهم بود. در حالی که داده های ما اهمیت کاهش مصرف نمک زیاد در افراد مبتلا به فشار خون بالا را پشتیبانی می کرد کاهش مصرف نمک به سطوح پایین در افرادی که فشار خون ندارند چندان اهمیتی نداشت .یافته های جدید مهم هستند زیرا نشان می دهند کاهش سدیم بهتر است در افراد با فشار خون بالا رعایت شود .

اساس نتایج ،نشان می دهد که استراتژی ها به منظور کاهش مصرف نمک باید در کسانی که فشار خون بالا دارند هدف واقع شود علاوه بر این، این تیم معتقد است که نتایج نشان می دهد توصیه روزانه ای که  در حال حاضر برای مصرف نمک وجود دارد ممکن است خیلی پایین تنظیم شده باشد.
این مطالعه باعث افزایش درک ما از ارتباط بین مصرف نمک و سلامتی و تناسب دستورالعمل های جاری که توصیه مصرف پایین سدیم در کل جمعیت را خواستارند می شود .رویکردی که مصرف نمک را در حد اعتدال توصیه می کند  به ویژه در کسانی که مبتلا به فشار خون بالا هستند، .

 

راهکارهای درمانی برای فشار خون

    نظر

راهکار برای کنترل فشار خون بالا ، بدون مصرف دارو


9 راهکار برای کنترل فشار خون بالا ، بدون مصرف دارو

اگر دچار فشار خون بالا هستید ، ممکن است فکر استفاده از دارو، برای پایین آوردن آن نگرانتان کند . فشار خون بالا یعنی: 

  • فشار ماکزیمم (سیستولی): بیشتر از 14
  •  فشار می نیمم (دیستولی): بیشتر از 9     

 فشارماکزیمم یعنی اندازه فشار به رگها ، در زمانی که قلب ضربان دارد یعنی ماهیچه قلب انقباض دارد، و فشار می نیمم یعنی اندازه فشار به رگها ، در زمان بین دو ضربان ، زمانی که قلب در حال استراحت  است . شیوه زندگی نقش به سزایی در درمان فشار خون شما دارد. اگر شما موفق شوید از طریق تغییر شیوه زندگی خود ، فشار خون را کنترل کنید ، ممکن است خوردن دارو را به تعویق بیاندازید و یا کاهش دهید . در زیر 9 راهکار برای تغییر شیوه زندگی ، که منجر به پایین آمدن فشار خون می شود ،ارائه شده است . 

1- کاهش وزن و کم کردن اندازه دور کمر

معمولاً فشار خون با بالا رفتن وزن ، بالا می رود . کم کردن فقط 4/5 کیلو ، به پایین آمدن فشار خون کمک می کند . در کل ، هر چقدر بیشتر وزن کم کنید ، فشار خون شما پایین تر می آید .ضمناً کاهش وزن ، باعث می شود داروهای مصرفی برای پایین آمدن فشار خون ، تاثیر بیشتری داشته باشند . شما و پزشک معالجتان می توانید وزن مورد هدف را مشخص کنید و بهترین راه برای رسیدن به آن را انتخاب کنید . در کنار کاهش وزن ، باید مراقب اندازه دور کمر خود باشید . داشتن چربی اضافه دور کمر برای فشار خون بالا خطرناک است . به طور کلی : 

  •  در آقایان اندازه دور کمر بیشتر از 102 سانتی متر خطرناک است . 
  •  در خانمها اندازه دور کمر بیشتر از 89 سانتی متر خطرناک است . 
  •  در مردان آسیایی این اندازه ، اگر بیشتر از 91 سانتی متر باشد خطرناک است . 
  •  در زنان آسیایی این انازه ، اگر بیشتر از 81 سانتی متر باشد ، خطرناک است . 

2-ورزش منظم

ورزش منظم ، 30 تا 60 دقیقه در بیشتر روزهای هفته ، میتواند فشار خون شما را بین 4 تا 9 میلیمتر در جیوه پایین بیاورد. و طولی نخواهد کشید که شما تفاوت را احساس خواهید کرد . اگر کلاً فعالیت جسمانی زیاد نداشته اید ، با شروع فعالیت جسمانی منظم ، تنها در چند هفته فشار خون شما پایین می آید. اگر در شرف ابتلا به پر فشاری خون هستید - فشار بین بالای 12 تا 14 و پایین 8 تا 9 - با ورزش منظم می توانید این بیماری را کاملاً از خود دور کنید . اگر هم مبتلا به پر فشاری خون هستید ، با ورزش منظم ، فشار خون شما به درجه امن تری ، پایین می آید . با پزشک خود در مورد برنامه ورزشی خود مشورت کنید . او ممکن است برخی ورزشها را برای شما ممنوع کند . حتی ورزشهای سبک ده دقیقه ای مثل پیاده روی نرم و آهسته هم به شما کمک می کند . سعی کنید " قهرمان آخر هفته " نباشید ، به این معنی که تمام فعالیت ورزشی خود را در آخر هفته فشرده کنید ، زیرا غیر فعال بودن در روزهای هفته ، استراتژی غلطی است . فعالیتهای ناگهانی در آخر هفته می تواند خطرناک باشد . 

3-رژیم غذایی سالم 

داشتن یک رژیم غذایی سرشاز از غلات کامل ، میوه ها و سبزیجات ، لبنیات کم چرب و دوری از چربیهای اشباع شده و کلسترول ، فشار خون شما را تا 14 میلیمتر در جیوه کاهش می دهد. به این برنامه غذایی اصطلاحاً DASH به معنی رویکردهای تغذیه ای جهت توقف پر فشاری خون ، گفته می شود . تغییر عادات خوردن ،اصلاً آسان نیست ، اما با توصیه هایی که در زیر ارائه می شود ، رسیدن به یک برنامه غذایی سالم شدنی است : 

  • یادداشت غذایی : یادداشت کردن غذاهایی که می خورید ، حتی برای یک هفته ، به طور چشم گیری عادات خوردن شما را تغییر می دهد . غذاهایی را که می خورید ، میزان آن و زمان آن را به دقت یادداشت کنید . 
  • مصرف پتاسیم را افزایش دهید : پتاسیم تاثیر سدیم بر فشار خون را از بین می برد. بهترین منبع پتاسیم در مواد غذایی مانند میوه ها و سبزیجات وجود دارد و از مکمل ها بهتر عمل می کنند. در مورد میزان مناسب پتاسیم برای بدن خود ، با پزشک معالجتان مشورت کنید . 
  • خرید هوشمندانه : قبل از رفتن به سوپر مارکت ، یک لیست از مواد غذایی سالم تهیه کنید تا از خرید غذاهای ناسالم خودداری کنید . برچسب اطلاعات غذایی بسته های غذایی را مطالعه کنید و اگر قرار است بیرون از منزل غذا بخورید ، حتماً طبق برنامه غذایی خود ، غذا را انتخاب کنید . 
  •  گاهی به خود استراحت دهید : اگر غذایی را دوست دارید که در لیست غذایی DASH وجود ندارد ، هراز گاهی به خود جایزه دهید ، متلاً یک شکلات یا پوره زمینی بخورید . 

4- مصرف سدیم را در رژیم غذایی خود پایین بیاورید 

با کاهش مقدار نمک مصرفی در وعده های غذایی تان ، فشار خونتان 2 تا 4 واحد پایینتر می آید. توصیه های زیر برای کاهش مصرف سدیم ارئه می شود : 

  •  مصرف سدیم را تا 2300 میلیگرم یا کمتر کاهش دهید . 
  • برای افراد 51 سال به بالا ، مردم آفریقایی - آمریکایی ، کسانی که مبتلا به فشار خون بالا هستند ، بیماران کلیوی و دیابتی ، 1500 میلیگرم سدیم در روز کافی است . 

برای کاهش سدیم در برنامه غذایی روزانه خود ، موارد زیر را در نظر بگیرید : 

  • میزان نمک غذای خود را چک کنید . روزانه مقدار سدیم مصرفی در غذا و نوشیدنیهای خود را یادداشت کنید . 
  •  برچسب اطلاعات مواد غذایی را حتماً مطالعه کنید. اگر امکان دارد غذاها و نوشیدنیهایی را انتخاب کنید که نمک کمتری دارد.
  • غذاهای فرآوری شده ، کمتر بخورید . انواع چیپس ، غذاهای آماده یخ زده ، سوسیس و کالباس و گوشتهای طعم دار آماده ،معمولاً نمک زیادی دارند. 
  • به غذای خود نمک اضافه نکنید . یک قاشق چای خوری نمک ، 2300 میلیگرم سدیم دارد، به جای آن ، از ادویه ها و افزودنیهای خوش طعم استفاده کنید . 
  •  کم کم نمک را از غذایتان حذف کنید . اگر کاهش ناگهانی نمک برای شما دشوار است ، این کار را آرام آرام انجام دهید تا ذائقه شما تغییر کند . 

 

5- از کشیدن سیگار خوددرای کنید و در معرض دود سیگار قرار نگیرید 

 نیکوتین موجود درسیگار ، یک ساعت بعد از کشیدن سیگار ، 10 میلیگرم فشار خون شما را بالا می برد .سیگار کشیدن مستمر در طول روز ، به معنای بالا بودن مداوم فشار خون شما است . اگر سیگاری نیستید ، خود را در معرض دود سیگار قرار ندهید ، زیرا خطر بالا رفتن فشار خون و بیماریهای قلبی شما را تهدید می کند. 

6- کافئین کمتری مصرف کنید 

نقش وتاثیر کافئین در بالا رفتن فشار خون ، کماکان موضوع بحث متخصصان است . نوشیدن مداوم نوشیدنیهای کافئین دار، باعث تغییر در فشار خون می شود ، اما دائمی بودن آن هنوز ثابت نشده است .برای رسیدن به این موضوع ، شما می توانید 30 دقیقه پس از نوشیدن یک فنجان قهوه و یا نوشیدنی کافئین دار دیگر ، فشار خون خود را اندازه گرفته و اگر فشارتان تا 10 درجه بالا رفته بود ، کافئین بر فشار خون شما تاثیر منفی دارد.

7- استرس خود را کم کنید 

استرس و نگرانی به صورت موقت فشار خون شما را بالا می برد . به مسائلی که باعث استرس شما می شود فکر کنید : محل کار ، خانواده ، مسائل مالی و یا بیماری . زمانی که دلیل استرس و نگرانی خود را کشف کنید ، می توانید آن را کنترل و کاهش دهید . اگر مسائل استرس زای خود را نمی توانید حذف کنید ، با آنها کنار بیایید . 

زمان استراحت ، نفس های عمیق بکشید . ماساژ، یوگا و مدیتیشن هم بسیار به شما کمک خواهند کرد . اگر نتوانستید خودتان مشکلات را بر طرف کنید ، حتماً از مشاور کمک بگیرید . 

8- فشار خون خود را در منزل مرتباً چک کنید و قرارهای منظم با پزشک خود داشته باشید 

اگر دچار پر فشار ی خون هستید، حتماً در منزل فشار خود را اندازه بگیرید . حتماً این کار را یاد بگیرید و نوسانات فشار خونتان را چک کنید . حتماً از قبل با پزشک خود مشورت کنید . قرارهای منظم با پزشک را در برنامه خود داشته باشید . حتماً در نزدیکی منزل خود محلی را برای چک کردن فشار خون خود در نظر بگیرید.-بسته به شرایط سلامت شما ، ممکن است لازم باشد تا بیشتر تحت نظر باشید و اگر برای فشار خون خود دارو مصرف می کنید ، حتماً پزشک خود را به طور منظم ملاقات کنید . 

9- حمایت خانواده و دوستان 

خانواده و دوستان حامی می توانند بسیار مؤثر باشند .آنها شما را به مراقبت بیشتر تشویق می کنند . به طور مثال میتوانند شما را تا مطب پزشک همراهی کنند و یا همراهی مناسب برای ورزش شما باشند . در مورد خطرات پرفشاری خون با افراد خانواده و دوستان خود صحبت کنید . اگر به حمایت بیشتری احتیاج دارید ، می توانید به یکی از گروه درمانیهای مرتبط بپیوندید. از این طریق می توانید با افرادی که مشکل مشابه شما را دارند در ارتباط باشید ، و آنها می توانند به شما انرژی مضاعف دهند و شرایط شما را بهتر درک کنند .


استرس چیست؟

    نظر

 

1- استرس یا فشار عصبی چیست؟

استرس حالتی است در روان و تن که ناشی از وارد شدن فشارهای روحی و جسمی به فرد است. استرس حالتی ناشی از فشار است نه خود فشار اما با اندک اغماضی می توانیم استرس را همان فشار عصبی معنی کنیم و آن را حالتی بدانیم که انسان در مقابل محرکهای ناسازگار بیرونی از خود بروز می دهد. در تعریفی دیگر استرس پاسخی است که فرد برای تطبیق با یک وضعیت خارجی متفاوت با وضعیت عادی بصورت رفتاری روانی یا جسمانی از خود بروز می دهد. در این تعریف استرس عبارت است از عکس العمل های فرد در مقابل موقعیتهای تهدید کننده در محیط.

در تعریفی دیگر استرس به مجموعه واکنشهای عمومی انسان نسبت به عوامل ناسازگار و غیر منتظره خارجی یا به عبارتی ساده تر اخلال در سیستم سازگاری و تطبیق بدن آدمی با محیط خارجی تعریف می شود. از دیدگاه این تعریف هر گاه تعادل و سازگاری ارگانیسم به علت عوامل مخل خارجی از میان می رود فرد دچار استرس می شود. به عنوان مثال زمانی که نتایج ارزشیابی عملکرد برای یک کارمند بسیار مهم هستند و در ضمن او اطمینان ندارد که در آن موفق خواهد بود یا خیر دچار فشار عصبی می شود. ذکر چند نکته در مورد استرس و فشار عصبی، ضروری به نظر می رسد:

  • استرس همواره به علت عوامل ناخوشایند و نامطلوب در فرد به وجود نمی آید. یک مژده بسیار مسرت بخش و موفقیت غیر منتظره در یک مسابقه بزرگ نیز میتواند برای فرد ایجاد استرس کند به همان گونه که یک خبر ناگوار و یک تسلیت ناگهانی نیز چنین است.
  • استرس را لزوماً نباید به عنوان یک پدیده منفی در نظر بگیریم. میزانی مشخص از استرس که برای فرد سازنده و محرک باشد استرس مفید است و نباید از آن هراس داشت. آنچه باید کنترل و با آن مقابله شود استرس های مضر و مخل است.
  • استرس به به مفهوم اضطراب نیست زیرا اضطراب جنبه روانی دارد در حالی که استرس صرفاً حالتی روانی نیست و جنبه روان – تنی دارد.

2- عوامل ایجاد کننده استرس

عوامل موجد استرس را می توانیم به دو دسته عوامل فردی و گروهی تقسیم کنیم:

  • عوامل موجد استرس فردی حاصل خصوصیات و ویژگیهای فردی
  • عوامل ایجاد کننده استرس گروهی که زائیده روابط جمعی اند

2-1- عوامل ایجاد کننده استرس فردی

تعارض در نقش یکی از عومل ایجاد کننده استرس فردی به شمار می آید. در زمینه کاری تعارض در نقش میتواند موجد استرس باشد بدین ترتیب که اگر بین وظایف و مسئولیتهای شغلی، قوانین و مقررات، منابع و امکانات و انتظارت و توقعات از فرد در شغلش تطابق کافی وجود نداشته باشد نوعی تعارض ایجاد و موجب فشار عصبی در فرد می شود. ابهام در نقش شغلی فرد نیز که ناشی از نا آگاهی و عدم وجود اطلاعات لازم در مورد شغل است میتواند عامل استرس شود. زمانی که ارتباطات در سازمان ضعیفند، آموزشهای لازم وجود ندارد و اطلاعات مورد نیاز در اختیار کارکنان قرار نمی گیرند این ابهام نقش بیش تر و احتمال بروز فشار عصبی افزون تر خواهد شد. تعارض در هدفهای فردی نیز ممکن است عامل فشار عصبی واقع شود. تعارض ناشی از هدف را به سه نوع تقسیم کرده اند:

  • تعارض خواست – خواست
  • تعارض خواست – نا خواست
  • تعارض ناخواست – نا خواست

2-1-1- تعارض خواست – خواست

در هدفهای زمانی پیش می آید که انسان چند هدف مطلوب و دلخواه دارد اما نمی تواند تمامی آنها را با هم تحقق بخشد. مثلاً فردی که در مقابل دو شغل دلخواه قرار گرفته است و نمیتواند کدام را انتخاب کند ممکن است دچار فشار عصبی شود.

2-1-2- تعارض خواست – نا خواست

هنگامی رخ میدهد که انسان مایل است به هدفی دست یابد و در همان حال می خواهد از آن هدف بگریزد و اجتناب کند. در اینگونه موارد هدف دارای دو جنبه مثبت و منفی است مثلاً شغل خوب و مسئولیت بیش از اندازه در شغل مذکور نمونه ای از تعارض خواست – نا خواست است که در آن فرد خواهان شغل خوب است اما مسئولیت بیش از حد را دوست ندارد و از آن احتراز میکند. یا اجرای یک برنامه اصلاحی برای مدیر که با اعمال آن، وی عده ای از طرفداران خود را ازدست میدهد نمونه ای دیگر از تعارض خواست– نا خواست است زیرا مدیر مایل به اجرای برنامه است ولی در عین حال نمی خواهد گروهی از حامیان خود را از دست بدهد.

2-1-3- تعارض ناخواست-ناخواست

تعارض ناخواست ناخواست سازمانی زمانی پیش می آید که فرد میخواهد از دو هدف اجتناب کند اما امکان احتراز از هردوی آنها وجود ندارد. بعنوان مثال کارمندی که از بیگار شدن بیزار است در عین حال از کار در محیط سازمان و نحوه سرپرستی نیز دل خوشی ندارد. تعارض در چنین حالتی می تواند موجبات فشار عصبی را در افراد فراهم سازد و تعادل آنان را بر هم بزند. اتفاقات و تغییـرات غیـر منتظـره درزندگی شخصی نیز میتواند از علائم ایجـاد کننده استـرس باشـد مانند جدایی از همسر، مرگ نزدیکان و عزیـران، بیمـاری‌هـای سخت و لاعلاج و....

2-2- عوامل ایجاد کننده استرس گروهی

از جمله عوامل ایجاد کننده استرس گروهی میتوانیم به تعارضاتی که بین افراد و گروه ها در سازمان اتفاق می افتد اشاره کنیم. بعنوان مثال عضویت فرد در گروهی که با افراد گروه مذکور هیچ گونه تجانس ندارد باعث فشار عصبی می شود یا هدفهای آشتی ناپذیر در ارتباطات بین افراد ممکن است موجبات فشار عصبی را برای آنان فراهم سازد. هدفهای متعارض بین رئیس و مرئوس، کارگر و کارفرما، ارباب رجوع و کارمند هم می تواند جزء عوامل ایجاد کننده استرس گروهی بشمار آیند. در ارتباطات در صورتی که فرد خود و دیگران را به درستی بشناسد و درک کند کمتر دچار استرس خواهد شد در حالی که در صورت عدم شناخت خود یا دیگران و یا عدم آگاهی از خود و دیگران امکان تعارض بسیار است و مالاً امکان ایجاد استرس را نیز افزایش می یابد.

3- علائم و نشانه های استرس

از آنجایی که مسائل استرس ابتدا به وسیله پزشکــان و متخصصـان علم طب مورد مطالعه قرار گرفته بیش تر توجه به علائم فیزیـولوژیک معطوف بوده است. این علائم مانند تعغییر ضربان قلب، تغییـر آهنگ تنفس، تغییرات فشار خون، سر درد، زخم معده و اختلالات گوارشی، حملات قلبی، اختلال در سوخت ساز بدن و غیره میباشد.

به طور کلی نشانه های استرس به گـونه‌هـای مختلف بــروزمی کنند. مثلاً فـردی که دارای استـرس بـالا اسـت، ممکن است فشار خونش افزایش یابـد، دچـار زخـم معـده شـود، اشتهایش را از دست دهد، دچار تردید شود، عصبـانـی شـودو حالات رفتارهای نابهنجار دیگری از خود بروز میدهد. بدیـن ترتیب نشانه های استرس، فیزیولوژیک، روانی و رفتاری است.

3-1- علائم فیزیولوژیک استرس

در تحقیقات اولیه در زمینه فشار عصبی تظاهرات ناشی از استرس، علامت سازگاری عمومی نامگذاری شده اند. فشارهای سازگاری عمومی شامل سه مرحله اند:

  • واکنش هشدار دهنده: ارگانیسم در مواجه با عامل موجد استرس از خود واکنش نشان میدهد. افزایش ضربان قلب، تغییرات فشار خون، حساسیت، از زمره واکنشهای موجود در مرحله اولند.
  • مرحله مقاومت: اگر فرد دچار شک شدید ناشی از استرس شده باشد با استفاده از سازگارهای دفاعی بدن به مقاومت در برابر استرس می  پردازد و بر آن غلبه می کند. اما اگر انرژی موجد استرس شدت یابد یا عوامل دیگر بر آن افزوده شوند.
  • مرحله تحلیل رفتگی: مرحله تحلیل رفتن و از هم گسیختگی عصبی و خستگی مفرط است. این مرحله زمانی به وقوع می پیوندد که تمامی انرژی سازگاری مصرف سود و اصطلاحاً بیماری سازگاری به وجود می آید.

3-2- علائم روانی استرس

نشانه های روانی فشار عصبی ممکن است به صورت عصبانیت، اضطراب و دلشوره، افسردگی، عصبی شدن، حساسیت، تنش و احساس ملامت و بیهودگی ظاهر شوند. اثر این عوامل بر روحیه و حالت روحی کارکنان مخرب است و موجب از دست دادن اعتماد به نفس در آن و کاهش عملکرد آنها می شود. کسانی که نشانه های روانی فشار عصبی را از خود بروز می دهند و نسبت به مسائل اطراف خویش بی تفاوت شده و  از سرپرستان و مقامات بالای خود رنجیده خاطر اند  قدرت تمرکز حواس و تصمیم گیری ندارند و از شغل خود احساس رضایت نمی کنند.

3-3- علائم رفتاری استرس

نشانه های رفتاری فشار عصبی ممکن است به صورت بی خوابی، کم غذایی یا به عکس اشتهای کاذب به غذا و افراط در خوردن آن افزایش تعداد سیگار در سیگاریها، شتاب زدگی در سخن گفتن و تعجیل و بی قراری در انجام دادن امور بروز کند. در سازمان آثار رفتاری فشار عصبی به صورت تأخیر، غیبت، تعارض، ترک حرفه، بی علاقگی به کار و مانند اینها دیده شود.

4- استرس در سازمان

4-1- عوامل ایجاد کننده استرس درون سازمانی

این عوامل را می توان نوعی عوامل موجد استرس گروهی بشمار آوریم زیرا در سازمان ایجاد و از روابط جمعی در سازمان بین افراد یا بین افراد و محیط سازمان حاصل میشود.

4-1-1- خط مشی های سازمانی

  • سیاست های ناعادلانه و عدم وجود عدالت شغلی
  • قوانین خشک و غیر قابل انعطاف
  • جابجایی های مکرر و انتظارات نابجا
  • شرح شغل های غیر واقعی

4-1-2- ساختار سازمانی

  • تمرکز بیش از حد و عدم وجود اختیار کافی برای تصمیم گیری
  • عدم امکان ارتقاء و پیشرفت
  • تخصص گرایی افراطی و جزئی شدن وظایف شغلی
  • تضادهای صف و ستاد

4-1-3- شرایط فیزیکی سازمان

  • سر و صدای زیاد در محیط کار و ازدحام بیش از حد
  • گرما یا سرمای بیش از حد در محیط کار
  • وجود گازهای سمی در محیط کار
  • خطرات شغلی و امکان آسیب دیدگی از کار
  • نور کم و ناکافی برای کار

4-1-4- فرایندهای سازمانی

  • ارتباطات ناقص و عدم انتقال مؤثر اطلاعات
  • عدم وجود بازخورد
  • کنترل های بی مورد و آزار دهنده
  • ارزیابی های ناعادلانه
  • ارائه اطلاعات نادرست

شواهد نشان میدهد که نوع مشاغل کارکنان در دچار شدن آنان به فشار عصبی نقشی مهم ایفا می کند. مشاغلی که  تحت فشارهای زمانی هستند و زمان برای آنها اهمیت بسیار دارد. کسانی که در شغل خود با خطرات و آسیب های فیزیکی مواجه اند مشاغل پر مسئولیت و پاسخگو نسبت به مسائل انسانی یا مالی و امثـال آنهـا نسبت به فشارعصبی بیشتر حساسیت دارند. مشاغل مدیران،  بازرسان و  متصدیان کنترل پرواز نمونه هایی از کارهای حسـاس نسبت به استــرس‌اند.البته باید به خاطر داشته باشیم که برخی از فشارهای عصبی سازمانی در یک حد متعادل می تواند سازنده باشد و موجبات تحـرک و تلاش بیشتر کارکنان را فراهم سازد.

4-2- عوامل موجد استرس برون سازمانی

محیط های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی در سازمان به عنوان یک سیستم باز مؤثر واقع شوند و در صورتی که تأثیرات آنها مخرب باشند موجبات فشار عصبی کارکنان را فراهم می سازد. به فرض نابسامانی های اقتصادی یا تزلزل سیاسی و نامساعد بودن محیط اجتماعی هم میتواند جزء عوامل موجد استرس برون سازمانی محسوب شود.

5- روش های مقابله با استرس

شاید بهترین شیوه مقابله با فشار عصبی آن باشد که عوامل موجد استرس را از میان برداریم و استرس را رفع کنیم اما در اغلب موارد این امر ممکن نیست و باید به گونه ای با استرس سازگار شویم و عمل آن را بر خود هموار سازیم و از شدت آن بکاهیم. طُرُق ذیل تدابیری هستند که برای مقابله با استرس به طور عمومی پیشنهاد شده اند:

5-1- ورزش و فعالیتهای بدنی

زمانی که امواج استرس به فرد حمله می کنند روی آوردن به ورزش میتواند راهی برای حصول آرامش عصبی باشد. فرد در زمان ورزش استرس را فراموش می کند و همین فراغت خاطر از عوامل موجد استرس باعث استراحت و تجدید قوا برای مقابله با استرس و ایجاد مقاومت در برابر آن می شود.

5-2- تسلط بر موفقیتها و شرایط محیطی

چنانچه فرد بتواند بر موفقیتهای آزار دهنده محیط خود تسلط و کنترل پیدا کند، میتواند بر فشار عصبی غلبه کند. هر انسانی نسبت به بعضی از آدمها برخی اطلاعات و پاره ای شرایط وموقعیتهـاحساسیت دارد،وی در صورتی که عوامل مذکـوررابشناسـدبه حکم عقل باید حتی المقدور از آن ها پرهیـز کند و کـم ترخود را دچار استرس سازد در این روش بجای آنکه موقعیتهای فردرا کنترل کند وی می کوشد تا با آگـاهـی و احـاطه بـرموقعیتها آنها را به دلخواه خود کنترل کند.

5-3- ادارک درمانی

در این روش مقابله با استرس، فرض این است که استرسهای انسان ناشی از ادارکات و تفکرات وی از محیط اند. در ادراک درمانی هدف آنست که گرایش مثبت نسبت به مسائل و اتفاقات پیدا کنیم که ضمن واقعی بودن آزار دهنده نباشند. درک واقعیت با دید خوش بینانه و اندیشیدن به رویدادهای خوب و امیدوار کننده شاید بتواند نحوه ادارک انسان را بگونه ای شکل دهد که کمتر دچار فشار عصبی و روحیه ای قوی تر با مشکلات ناشی از آن روبرو باشد.

5-4- احساس صمیمیت و حمایت گروهی

انسان در زندگی نیازمند محیطی صمیمی و دوستان و یارانی است که حامی و همدم او باشند. در مواقع دچار شدن به فشار عصبی نیز اگر چنین محیطی برای فرد فراهم باشد که بتواند به آن پناه ببرد در رفع استرس وی بسیار مؤثر خواهد بود. بیان مشکلات و مسائلی که انسان را آزاد میدهند برای یک دوست موجب تخلیه اضطراب و نگرانی می شود و به فرد تسکین می دهد. در زندگی اجتماعی، خانواده و سازمان همواره نیاز به محیطی گرم و محبت آمیز وجود دارد و در صورت رفع این نیاز و احساس حمایت گروهی، فرد در مواجه با استرس توانمند میشود.

5-5- خود خواهی دیگرخواهانه و احساس مفید بودن

احساس مفید بودن برای دیگران و مددکار واقع شدن روحیه ای مثبت و قوی به فرد ارزانی میدارد که او را در مقابله با فشار عصبی مجهز می سازد. (( خودخواهی دیگر خواهانه )) عبارتی است که یکی از صاحبنظران بحث استرس برای توصیف این روش بکار برده است، به زعم وی بسیـاری ازرنج‌ها و بیماری های روانی انسانی ناشی از خودخواهی مفرط یافداکاری  بیشتر از حد اعتدال است. در حالی که اگر آدمی ضمـن آنکه خود را می خواهد خواهان دیگری نیز باشد و سعی کند بـرای آنان نیز مفید باشد احساس رضامنـدی مـی‌کند و ایـن احساس اورا یاری میدهد تا  از بسیاری از فشارهای عصبی مصون باشد.

5-6- روی آوردن به طنز و شوخی

این ضرب المثل که «خنده بر هر درد بی درمان دواست» در تخفیف فشار عصبی نیز میتواند مؤثر افتد. در انجام کارها گاهی لازم است مسائل را خیلی جدی نگیریم و برای رهایی از استرسهای طاقت فرسا به طنز روی آوریم و با خنده از کنار مسائل بگذریم.

5-7- هدف جو بودن

داشتن هدف و تلاس برای نیل به آن عاملی است که به انسان امید و انگیزه میدهد و او را به فشار عصبی مسلط میسازد. اگر برای خود هدفهای با ارزشی داشته باشیم که ضمن متعالی بودن قابل وصول هم باشند و طرح هایی برای نیل به آنها تنظیم کرده باشیم اگر شوق به آینده و امید به آن را در خود ایجاد کنیم، اگر از همه تجربیات گذشته برای توفیق در آینده بهره گیریم دارای روحیه ای هدف جو خواهیم شد، روحیه ای پر تلاش و توفیق گرا که مارا در مقابل فشار عصبی مقاوم خواهد ساخت.

6- مبارزه با استرس در سازمان

در سازمان برای مقابله با استرس کارکنان به عنوان اعضای سازمان باید عوامل ایجاد کننده استرس سازمانی را از میان برداریم یا از شدت آنها بکاهیم. از این رو شیوه هایی از قبیل ایجاد محیط حمایتی برای کارکنان، غنی سازی شغل، کاهش تعارضات سازمانی، پرهیز از برقرای قوانین خشک و غیر قابل انعطاف در محیط کار در حد امکان، ایجاد محیط فیزیکی مناسـب برای کارکنـان و غیره، همه میتوانند در حل مسائل استرس کارکنان مفید و چاره ‌ساز  باشند.

فرد بسته به موقیت شغلی (جایگاه فرد در سازمان) می‌تواند اقداماتی را در جهت کاهش استرس انجام دهد:

  • وقتی که شما مسؤل دیگران در سر کار هستید فشار روی خودتان را اینطور کم کنید:
    • اوقاتی را دور از مسئولیتهایتان را بگذرانید، کار را وِل کنید و آن را پشت سر رها کنید.
    • تفویض اختیار کنید، ممکن است در کوتاه مدت اتلاف وقت بنظر برسد ولی در دراز مدت آرامش بخش است.
    • اوقاتی را فراهم کنید برای فکر کردن و برنامه ریزی بیرون بروید بجای اینکه اقدام کنید.
    • قبول کنید که همیشه همه شما را دوست نخواهند داشت.
    • کمی فروتنی داشته باشید.
  • هنگاهی که مسؤل دیگران در سر کار هستید فشار بر آنان را میتوان به روشهای زیر کاهش داد:
    • کارکنان را با وعید نه تهدید برانگیزید.
    • هر نوع انتقادی را سازنده کنید.
    • از انواع مدیریت بی منطق و دیکتاتوری پرهیز کنید. نوع های مشارکتی، آزاد، اختیار دهنده معمولاً کمتر تنش زا هستند.
    • ترویج فرهنگی که فشار را کاهش میدهد، استفاده از استراحتهای مربوط به ناهار و تعطیلات را پذیرفتنی کنید.
    • کاری کنید که کمک خواستن از شما برای شان آسان باشد.

روش ساده برای پیشگیری از سرطان

    نظر

 

روش ساده برای پیشگیری از سرطان

سرطان درمان های قطعی ندارد پس بهتره پیش از مبتلا شدن به آن......پیشگیری کنیم

پیشگیری از سرطان, جلوگیری از ابتلا به سرطان, پیشگیری از سرطان پوست

تمرکز روی رفتار‌های سالم مؤثرترین راه برای کاهش خطر سرطان است

 

8 روش ساده برای پیشگیری از سرطان
هنگامی که پیشگیری از سرطان در ذهن خطور می‌کند عقل سلیم چنین می‌گوید، بیش از 40? سرطان‌ها ناشی از سبک‌ غلط زندگی از قبیل سیگار کشیدن، پرخوری و ورزش نکردن است. گرگوری ماسترز پزشک و متخصص مرکز سرطان هلن اف گراهام می‌گوید: یکی از عوامل سرطان ریه، سیگار کشیدن است. بسیاری از سرطان‌های پوست مربوط به آفتاب سوختگی است و بسیاری از سرطان‌های رحم مربوط به عفونت. وی در ادامه می‌گوید که از طرف دیگر ژنتیک تا حدودی در تعداد معدودی از سرطان‌ها نقش دارد. به معنای دقیق کلمه، تمرکز روی رفتار‌های سالم مؤثرترین راه برای کاهش خطر سرطان است.

 

برای پیشگیری از سرطان به هیچ وجه سیگار نکشید
شاید عقلانی نباشد، اما وقتی پیشگیری از هر نوع سرطان در میان باشد کنار گذاشتن سیگار یک راه‌حل است. سیگار عامل 30? از مرگ ‌و‌میرهای ناشی از سرطان است. علی‌الخصوص سرطان ریه که بیش از سایر سرطان‌ها عامل مرگ مردم است. به گفته‌ی کارشناسان یکی از بهترین راه‌های کاهش خطر سرطان، اجتناب از توتون و تنباکو است. طبق مطالعه انجام شده سال 2010 در مجله‌ی اتحادیه پزشکی آمریکا، حتی کاهش روزانه سیگار، از 20 عدد به کمتر از 10 عدد، خطر سرطان ریه افراد سیگاری را 27? کاهش می‌دهد. به نظر کارشناسان، هر چه کمتر سیگار بکشید زندگی بهتری خواهید داشت. شما می‌توانید از موسسات ترک سیگار کمک بگیرید.

 

کلم بروکلی اثرات ضد سرطانی دارد
سبزیجات تنها، بخشی از یک رژیم سالم نیستند، بلکه خاصیت ضد سرطانی هم دارند. به همین دلیل هرروز 2 و نیم پیمانه میوه وسبزیجات مصرف کنید. سبزیجات سبزرنگ به‌خصوص کلم بروکلی، کلم بروکسل و کلم پیچ حاوی مواد شیمیایی گلوکوزامین‌ها هستند که در فرایند گوارش به ترکیباتی تجزیه می‌شوند که اثرات ضد سرطانی دارند. برای مثال پژوهش سال 2000در مرکز آنکولوژی زنان نشان می‌دهد یکی از این ترکیبات رشد سلولهای غیرعادی در رحم انسان را کاهش می‌دهد.

 

سبزیجات ضد سرطانی دیگر: گوجه فرنگی حاوی لیکوپن است، فیتوشیمیایی که جلوی مولکولهای مخرب سلول را می‌گیرد این مولکول‌ها رادیکال آزاد نامیده می‌شوند. بادمجان حاوی nasunin است، آنتی‌اکسیدانی که ذخیره خونی را که سلول‌های سرطانی برای تکثیر نیاز دارند، متوقف می‌کند. به‌ علاوه داشتن چنین رژیم‌هایی جایی برای غذاهای دیگر از جمله گوشت قرمز باقی نمی‌گذارد. مطالعات نشان می‌دهد مصرف 600 گرم گوشت قرمز در هفته موجب سرطان روده می‌شود.

 

برای کاهش خطر ابتلا به سرطان، وزن خود را کنترل کنید
طبق نظر موسسه آمریکایی تحقیقات سرطان(AICR)، اضافه وزن فقط به کمر شما آسیب نمی‌زند بلکه چاقی بیش از حد عامل افزایش خطر 10  گونه سرطان از جمله مری، کلیه و کیسه صفرا است. بافت‌های چاق، پروتئینی تولید می‌کند که موجب التهاب می‌شود، سلولهای سرطانی را تقویت می‌کند و خطر ابتلا به سرطان را بالا می‌برد.

 

علاوه بر این، موسسه آمریکایی تحقیقات سرطان تخمین می‌زند که سالانه بیش از 120000مورد از سرطان‌های ایالات متحده آمریکا ناشی از اضافه وزن است. دکتر پاتریشیا گانز می‌گوید که امروزه سبک‌های خاص زندگی حفظ وزن طبیعی را دشوار‌تر از همیشه می‌سازد. فست فود ارزان هستند و بجای بیرون رفتن از خانه، بیشتر وقت خود را صرف تلویزیون و رایانه می‌کنیم. پیشنهاد وی این است که مرتب خود را وزن کنید و اگر عددهای ترازو رو به افزایش بود، اقدامی کنید. ضریب توده بدنی خود را زیر 25نگه دارید.

 

جلوگیری از ابتلا به سرطان,پیشگیری از سرطان, پیشگیری از سرطان پوست

30دقیقه فعالیت بدنی در هفته شانس ابتلا به سرطان سینه در زنان را 35? کاهش می دهد

 

داشتن حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی در هفته راهی برای پیشگیری از سرطان است
وقتی پای سرطان در میان باشد، ورزش کردن به اندازه قانون غذا حیاتی است. سالانه یک سوم مرگ ‌و ‌میرهای ناشی از سرطان در ایالات متحده آمریکا مربوط به رژیم غذایی و فعالیت بدنی است. با وجود اینکه انجمن تحقیقات سرطان آمریکا، هر هفته 150 دقیقه ورزش در حد متوسط (75 دقیقه فعالیت سخت) را توصیه می‌کند، تحقیقات نشان می‌دهد ورزش‌های کم و کوتاه نیز می‌تواند مؤثر باشد. 30دقیقه فعالیت بدنی در هفته کافیست تا شانس ابتلا به سرطان سینه در زنان 35? کاهش یابد. در آمریکا از هر 8 زن یک نفر به این بیماری مبتلا می‌شود. دکتر گانز می‌گوید: فعالیت بدنی در کنار کمک به حفظ وزن طبیعی، التهاب را نیز کاهش می‌دهد و مانع از پیشرفت سلولهای سرطانی به سمت بدخیمی است.

 

برای پیشگیری از سرطان مشروبات الکلی را کنار بگذارید
الکل عامل چندین نوع سرطان از جمله دهان، گلو، روده بزرگ و سینه است. علت دقیق آن شناخته نشده است، اما محققان گمان می‌کنند الکل به بافت‌های بدن آسیب می‌رساند، برای مثال، در روده بزرگ باکتری می‌تواند الکل را به مقدار زیادی استالدئید (نوعی ماده شیمیایی که در آزمایشگاه حیوانات به عنوان عامل سرطان شناخته شده است) تبدیل کند. در زنان مصرف لیکور (نوعی مشروب الکلی) میزان استروژن ( نوعی هورمون در بافت سینه) را بالا می‌برد و به طور پنهانی خطر سرطان سینه را افزایش می‌دهد.

 

برای جلوگیری از ابتلا به سرطان پوست از کرم ضد آفتاب استفاده کنید
زنان 18 تا39 سال نسبت به ملانوم (مهلک‌ترین نوع سرطان پوست) آسیب پذیرترند. در چهل سال اخیر سرعت رشد این بیماری به 800? رسیده است. برنزه کردن پوست با اشعه ماورای بنفش تاحدی در آن نقش دارد، اما قرار گرفتن مقابل نور مستقیم آفتاب زیان آورتر است. خوشبختانه این خطر با مصرف مقدار کمی ضد آفتاب ساده، کمتر می‌شود.

 

طبق پژوهش انجام شده در سال 2010برروی 1600نفر که نتایج آن در مجله‌ی Clinical Oncology آورده شد، افرادی که روزانه کرم ضدآفتاب استفاده می‌کنند 50? کمتر از کسانی که از آن استفاده نمی‌کنند به ملانوم مبتلا می‌شوند. دکتر گانز می‌گوید: هر روز مقدار کمی کرم ضدافتاب با SPF 15 بزنید. حتی در زمستان و روزهای ابری از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. وی پیشنهاد می‌کند از ساعت 10صبح تا 4 بعدازظهر که اشعه ماورای بنفش زیاد است از منزل بیرون نروید، استفاده از کرم ضد آفتاب همانند مسواک زدن باید یک عادت شود.

 

پیشگیری از سرطان،پیشگیری از سرطان پوست، جلوگیری از ابتلا به سرطان

استرس به‌تنهایی نمی تواند عامل سرطان شود، اما می‌تواند محیط درون بدن را تغییر دهد

 

آرام باشید و از محیط های پر استرس دوری کنید
استرس به‌تنهایی نمی تواند عامل سرطان شود، اما به گفته‌ی دکتر جانز، استرس می‌تواند محیط درون بدن را تغییر دهد تا اینکه وضعیت پیش سرطانی آشکارتر ‌شود. پژوهشی درسال 2013 در دانشگاه Ohio State نشان داد استرس دائمی، فعالیت سلول‌های ایمنی را بوسیله تحریک روح و روان تغییر می‌دهد (این کار بدن را غرق هورمون برای مثال کورتیزول می‌کند.) حتی اگر ضروری نباشد، این امر موجب افزایش التهاب می‌شود که می‌تواند به ‌طور پنهانی جهش سلول‌های سرطانی را پدید آورد.

خوشبختانه، می‌توان با برنامه‌ریزی استرس را کاهش داد. برای مثال، با انجام ورزش یوگا و چک نکردن ایمیل‌هایتان بعداز ساعت 7 شب. دکتر گانز معتقد است کارهایی را انجام دهید تا بدنتان در سالم‌ترین شرایط قرار گیرد و جایی برای رشد سلول‌های سرطانی نداشته باشد.

 

 

برای پیشگیری از سرطان هر چند وقت یکبار چکاپ کنید
چکاپ گرچه جلوی سرطان را نمی‌گیرد اما می‌تواند پزشکان را از علائم هشداردهنده‌ی پیش سرطانی (برای مثال وجود پولیپ در روده بزرگ یا یک خال مشکوک) باخبر سازد. به همین دلیل پزشکان توصیه می‌کنند بعد از 20سالگی، برای پیشگیری از سرطان هر چند وقت یکبار چکاپ کنید. زنان هر سه سال یکبار تا چهل سالگی باید تست سینه انجام دهند و بعد از آن سالی یکبار ماموگرافی انجام دهند (بررسی وآزمایش سینه تا 25? خطر سرطان کشنده سینه را کاهش می‌دهد.)

 

هر سه سال یکبار جهت پیشگیری از سرطان رحم تست پاپ اسمیر انجام دهید (از سال 1950 تاکنون، مرگ‌ و میر ناشی از سرطان رحم با تست پاپ اسمیر 75? کاهش یافته است.) از 50 سالگی روده بزرگ را چک کنید (اگر پیشینه‌ی خانوادگی این بیماری را دارید زودتر این کار را انجام دهید.) به گفته‌ی کارشناسان سرطان با تشخیص زود هنگام قابل درمان است.

 


سرطان چیست و انواع آن

    نظر

همه چیز در مورد سرطان



سرطان,سرطان چیست,انواع سرطان

احتمال بروز سرطان در همه سنین وجود دارد

 

سرطان چیست و چگونه بوجود می آید؟

سرطان به دسته ای از بیماری هایی گفته می شود که عامل  رشد غیرطبیعی سلولهای بدن هستند و سلولهای بدن بطور غیرقابل کنترلی تکثیر و در بقیه قسمتهای بدن پخش میشوند (متاستاز).

 

رشد غیرطبیعی این سلولها در نهایت منجر به تشکیل توده های بزرگ (تومور) می گردد. این تومورها به دو دسته تومورهای بدخیم و خوش خیم تقسیم شده که تومورهای خوش خیم تهدید کننده حیات نمی باشند، احتمال بروز سرطان در همه سنین وجود دارد ولی با افزایش سن زیادتر می شود، بیش از 40% سرطان ها قابل پیشگیری هستند.

 

امروزه برای بسیاری از سرطان های شایع (مردان: معده و روده، زنان:سرطان سینه) و کشنده روشهای تشخیص زودهنگام بیماری وجود دارد و در صورت تشخیص در مراحل اولیه، درمان سرطان بسیار موثر است.

 

انواع سرطان ها و چه عواملی در ایجاد سرطان ها موثرند؟

علایم سرطان,نشانه های سرطان,سرطان

سرطان های شایع در مردان: سرطان معده و روده، و سرطان های شایع در زنان: سرطان سینه می باشد

 

• سرطان لب: سیگار، تابش طولانی مدت اشع? آفتاب.

 

• سرطان حفر? دهان: الکل، کمبود آهن و ویتامین، سیفیلیس ، علل قارچی و ویروسی.

 

• سرطان گلو: سیگار، الکل.

 

• سرطان مری: الکل، چای داغ، ماهی دودی، تریاک، ترسی زیاد، کمبودهای غذایی، علل ناشناخته.

 

• سرطان ریه: سیگار، ترکیبات، رادیواکتیو و معدنی.

 

• سرطان معده: تغذیه نامناسب، علل گوارشی، ارث، جنس ( بیشتر در مردان هست و در گروه خونی A)، سیگار ، علل ناشناخته.

 

• سرطان روده: مصرف زیاد چربیهای حیوانی و مصرف کم سبزیجات و میوه، ارث، علل داخلی، سیگار .

 

• سرطان کبد: هپاتیت C و B مزمن، مصرف اتانول و الکل، سیروز، داروهای دوپینگ ( انرژی زا).

 

• سرطان کیسه صفرا: سنگهای مزمن کیسه صفرا، علل ناشناخته.

 

• سرطان لوزالمعده ( پانکراس ): عفونتها، سیگار، گوشتهای حیوانی زیاد، علل ناشناخته.

 

• سرطان کلیه: سیگار، ارث، علل ناشناخته.

 

• سرطان مثانه: انگل شیستوزومیا، سنگ مثانه، داروها، عفونتها، مواد شیمیایی، سیگار.

 

•  سرطان پروستات: ترکیبات نفتی، علل هورمونی، سیگار، علل ناشناخته.

 

• سرطان تخمدانها: استروژن زیاد، علل ناشناخته.

 

• سرطان رحم و گردن رحم: ویروسها، استروژن زیاد، سیگار، چاقی، مقاربت جنسی، فقر اجتماعی و اقتصادی.

 

• سرطان پستان: ژنتیکی، زنانی که پس از 30 سالگی آبستن می شوند، اشع? یونیزان، زنانی که هرگز حامله نشوند، سیگار.

 

• سرطان پوست: اشع? آفتاب، مواد معدنی، پوست روشن، آرسنیک، خالهای مادرزادی بدخیم.

 

• سرطان چشم: ناشناخته، ارث.

 

• سرطان گوش: عفونتهای مزمن، اشع? خورشیدی، علل مادر زادی.

 

• سرطان مغز: منشأ از سایر سرطان های بدن به ویژه سینه و پستان ( متاستاز)، علل ناشناخته.

 

• سرطان استخوان: داروها، اشعه، متاستاز از پستان، پروستات، کلیه، ریه، علل ناشناخته.

 

• سرطان خون: مادرزادی، تشعشع و مواد شیمیایی، عفونتها، علل ناشناخته.

 

• سرطان قلب و عروق: ارث، متاستاز از پستان و ریه و....، علل ناشناخته.

 

• سرطان بینی: اشع? خورشیدی زیاد، خالهای بدخیم.

 

• سرطان تیروئید: سابق? تابش اشع? رادیواکتیو به سر و گردن، جنسیت ( در زنان 3 برابر بیشتر از مردان است )، علل ناشناخته.

 

 

نشانه ها و علایم سرطان چیست؟

تشخیص سرطان,سرطان,سرطان های شایع

وجود همه علایم و نشانه های سرطان همیشه دلیل بر وجود سرطان نیست

 

سرطان موجب بروز علایم و نشانه های متفاوتی می گردد. علایم احتمالی سرطان شامل موارد زیر می باشد:

◊ توده یا برآمدگی در پستان یا هر نقطه دیگر از بدن

◊ خال جدید یا هرگونه تغییر واضح در خال ها و یا زگیل های موجود در بدن

◊  زخم های پوستی که بهبود نیابد

◊ تغییرات در عادات دفع ادرار و مدفوع

◊ سوءهاضمه مزمن یا اشکال در بلع غذا

◊ کاهش وزن بدون علت مشخص

◊ خونریزی یا ترشحات غیر عادی از مجاری طبیعی بدن

 

وجود این علایم و سایر نشانه ها همیشه دلیل بر وجود سرطان نیست. این علایم می توانند بدلیل عفونت ها؛ تومورهای خوش خیم و یا سایر مشکلات نیز ایجاد شوند. مهم است که پزشک این علایم یا دیگر تغییرات بدنی را مشاهده کند. تنها پزشک می تواند بیماری را تشخیص دهد. فردی که دارای این علایم است نباید منتظر درد باشد؛ چون سرطان در مرحله اولیه درد ندارد.

 

تشخیص سرطان:

مقابله با سرطان,عوامل سرطان زا,سرطان

با استفاده از آزمایشات غربال گری سرطان را در مراحل اولیه شناسایی می کنند

 

با تشخیص زودرس سرطان، درمان اغلب بسیار موثر می باشد. آزمایشات غربال گری  همانندسیگموئیدسکوپی، آزمایش خون مخفی مدفوع، ماموگرافی و پاپ اسمیر سرطان را در مراحل اولیه شناسایی می کنند.

 

سرطان چگونه درمان می شود؟

تشخیص زودرس سرطان,درمان سرطان,سرطان

جراحی عملی است که در آن سرطان را بر می دارند

 

روشهای درمان متعددی از جمله جراحی، شیمی درمانی و پرتو درمانی برای درمان بیماری سرطان انجام می شود. پزشک یک روش یا ترکیبی از آن ها را بکار می برد و این بستگی به محل سرطان، انتشار سرطان،  سن بیمار و وضعیت عمومی فرد و عوامل دیگر دارد. به علت عوارض جانبی داروهای ضد سرطان مورد استفاده بر علیه سلول های سرطانی، سلول های سالم و بافت ها نیز در معرض خطر آسیب قرار دارند.

 

بعضی بیماران از عوارض بیماری، بیشتر از خود بیماری وحشت دارند. اما پزشکان و بیماران بر روش درمانی تکیه می کنند که علاوه بر این که سلول های سرطانی را نابود می کند، کمترین عوارض جانبی را نیز داشته باشد. پزشکان می توانند راه هایی را برای کاهش مشکلات احتمالی رخ داده در طول درمان یا بعد از آن پیشنهاد کنند.

 

جراحی عملی است که در آن سرطان را بر می دارند. عوارض جانبی جراحی به عوامل زیادی مثل اندازه و محل تومور؛ نوع عمل و وضعیت عمومی بیماری بستگی دارد. بیماران بعد از عمل جراحی درد دارند که می توان آن را با دارو کنترل کرد.

 

توصیه های مهم برای مقابله با سرطان:

تشخیص سرطان,سرطان,تشخیص زودرس سرطان

استفاده از مواد مخدر به ویژه تریاک، سرطان زا است

 

برای مبتلا نشدن به سرطان که سرانجام آن پناه آوردن به شیمی درمانی است، بهتر است از موادی که سرطان زا هستند دوری جست و با آنها مقابله کرد. همان طور که گفته شد این کار بسیار آسانتر از تحمل درد درمان ناپذیر سرطان است.

 

1. هرگز سیگار و سایر انواع دخانیات استعمال نکنید، و از آلوده کردن محیط زیست جداً خودداری کنید. محیط زیست آلوده نیز یکی از عوامل ابتلا به سرطان است.

 

2. غذاهای پرچرب و نمک سود و استفاده از ترکیبات گوشت قرمز به طور مداوم قادرند سرطانهای متعدد گوارشی، به ویژه معده، ایجاد کنند پس هنگام مصرف این گونه خوراکیها مواظب باشید.

 

3. استفاده از مواد مخدر به ویژه تریاک، سرطان زا است ( سرطان های مری و مثانه در تریاکی ها شایعتر است. )

 

4. مواد رادیو اکتیو و سایر ترکیبات حاوی اشعه های مضر سرطان زا هستند.

 

5. استعداد ژنتیکی و فامیلی را به خاطر بسپارید و مشاوره های پزشکی را جدی بگیرید.

 

6. برخی عفونتهای ویروسی و باکتریایی را که مولد سرطان هستند به خوبی بشناسید.

 

7. استفاد? نابجا از برخی از داروها مولد سرطان هستند پس به طور خود سرانه از دارو استفاده نکنید.

 

8. چاقی زیاد و کاهش تحرکات قادرند سرطان رحم و پستان ایجاد کنند، پس هنگام غذا خوردن خود را کنترل کنید و از ورزش غافل نشوید.

 

9. الکل و سایر ترکیبات سکرآور ( مست کننده ) قادرند سرطان لب و دهان و حنجره و کبد ایجاد کنند.

 

10. برخی غذاهای کنسروی، حاوی ترکیبات مضر برای بدن و سرطان زا هستند.

 

11. تابش زیاد و مستقیم اشع? خورشید به بدن مولد سرطان پوست است.

 

12. تماس زیاد با ترکیبات نفتی و بنزین و گازوئیل و کودهای شیمیایی و سایر مواد و داروهای مشابه کارخانجات، مولد سرطان پوست و بیضه و پروستات اند.

 

13. استفاد? مداوم از روغنهای حیوانی و ترکیبات قندی و تنقلاتی که با افزودنیهای رنگی و صنعتی عرضه می شوند ( مانند بستنیهای رنگی، شکلات های رنگی و ساخارین ) می توانند سرطان های متعدد ایجاد کنند پس هنگام مصرف این خوراکیها، تعادل مصرف را در نظر داشته باشیم.

 

14. زایمان در سنین زیر 12 سال و بالای 49 سال موجب سرطان دستگاه تناسلی است، در نتیجه خانواده ها باید تن به ازدواج های زودرس فرزندانشان ندهند، و زوجها، به ویژه خانمها نیز سنین مناسب زایمان را مورد توجه قرار دهند.

 

15. برخی از بیماریهایی که ممکن است به آن مبتلا باشیم و آنها را بی اهمیت بدانیم امکان دارد استعداد تبدیل به سرطان را داشته باشند، پس مشاوره با پزشک را فراموش نکنیم.

 

16. با انجام ورزشهای منظم روزمره، بهداشت فردی و اجتماعی مناسب، رژیم غذایی مفید و تلاش برای کاهش و حتی حذف فشارهای روحی و استرس و آگاهی از عوامل سرطان زا می توان به طور جدی از سرطان پیشگیری کرد.


بهترین راه های درمان موخوره

    نظر

 

بهترین راه های درمان موخوره



از بین بردن موخوره

موخوره به دوشاخه و شکننده شدن انتهای مو گفته می‌شود‎

 

اگر موهای بلندی دارید به احتمال زیاد در دوره‌های مختلف با مشکل موخوره مواجه شده‌اید. موخوره به دوشاخه و شکننده شدن انتهای مو گفته می‌شود. دلیل ایجاد موخوره مراقبت ضعیف از موها، استفاده زیاد از حرارت برای صاف کردن یا حالت دادن مو، استفاده زیاد از مواد شیمیایی و همچنین رفتارهای نادرست با مو است. به طور کلی اصلی‌ترین دلیل ایجاد موخوره خشکی مو است. استفاده از محصولات آرایشی و انواع رنگ مو‌ها و اکسیدان‌ها، استفاده از شامپوی نامناسب و حتی شانه کردن زیاد مو با برس‌های سفت از دلایل ایجاد موخوره است.

 

موخوره ظاهر نامناسبی به موها می‌دهد و باعث می‌شود مو کوتاه و بلند دیده شود و زیبایی مو را از بین می‌برد. ضمن اینکه وجود موخوره ممکن است شما را وسوسه کند تا با دست آنها را از بین ببرید و دچار عادت کندن موها شوید.

  

موخوره بیشتر در موهای سر دیده می‌شود، ولی در ابروها و نواحی دیگر بدن هم ممکن است موخوره ایجاد شود. رنگ کردن ابروها از عواملی است که می‌تواند در این ناحیه موخوره ایجاد کند.

 

ساییده شدن دو قسمت پوست روی یکدیگر، مثل بازو به پوست تنه یا ساییدگی پوست با پارچه و لباس و همچنین خشک کردن خشن بدن با حوله بعد از استحمام نیز ممکن است باعث بروز این مشکل شود. اگر فکر می‌کنید رشد موهایتان خیلی کند شده است، ممکن است موخوره دلیل اصلی آن باشد.

 

کوتاه کردن مو درست‌ترین راه برای خلاص شدن از شر موخوره

هیچ درمان قطعی و صد درصدی برای از بین بردن موخوره‌ها وجود ندارد مگر اینکه موها را تا جایی که دچار موخوره شده است کوتاه کنید. این درست‌ترین و بهترین راه برای از بین بردن موخوره است. در این‌صورت به موها این فرصت را می‌دهید تا هم زیبایی طبیعی خود را پیدا کنند و هم رشد مناسبی را آغاز کنند. برای این کار لازم است حداقل به مدت یک سال موها را هر دوماه یک بار کوتاه کنید. اگر احساس می‌کنید این فاصله کوتاه است و در عین حال می‌خواهید موهایتان بلند شود بهتر است از هر شش ماه یک بار موها را اصلاح کنید، تا زمانی که وضعیت موهایتان تغییر نکرده لازم است مو را اصلاح کنید.

  

پیشگیری از ایجاد موخوره

اگرچه موهایی که دچار موخوره شد‌ه اند را نمی‌توان کاملاً بازیابی کرد اما شما می‌توانید با تغییر روش و رفتار با موهایتان از ایجاد موخوره سر پیشگیری کنید.

  

استفاده از روغن‌ها برای پیشگیری

اصلی‌ترین علت ایجاد موخوره خشکی مو است. خشکی مو با از بین رفتن چربی طبیعی مو ایجاد می‌شود برای کنترل چربی مو بهتر است از روغن‌هایی مثل روغن زیتون و روغن بادام تلخ استفاده کنید. کف دست‌ها را با روغن چرب کنید و به انتهای موهاتون بمالید به طوری که کمی چرب بشه. این کار می‌تواند از ایجاد موخوره جلوگیری کند.

 

راههای درمان موخوره

اصلی‌ترین علت ایجاد موخوره خشکی مو است‎

 

ماسک موی گیاهی تهیه کنید

دو قاشق روغن زیتون را با دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل مخلوط کنید و یک آووکادوی رسیده پوره شده را به آن اضافه کنید. برای نتیجه بهتر می‌توانید روغن‌ها را کمی ولرم کنید و سپس با پوره آووکادو مخلوط کنید و به مدت 30 دقیقه این ماسک را از قسمت میانی تا انتهای مو قرار بدهید. این ماسک نباید با ریشه موها برخورد کند. بعد از 30 دقیقه مو را با آب ولرم شست‌و‌شو دهید.

  

شامپوی مناسب

از شامپوهایی که حاوی الکل هستند استفاده نکنید چون این شامپوها مو را خشک و شکننده می‌کنند. از شامپوهایی استفاده کنید که حاوی ترکیبات طبیعی است.همچنین شستن بیش از حد مو با شامپوهای ناملایم انتهای موهایتان را خشک می‌کند. بهتر است مو را بیشتراز سه بار در هفته نشویید.

  

بگذارید موهایتان به حالت طبیعی خشک شود

تا جایی که ممکن است از گرما دوری کنید. گرما بدترین دشمن برای موها است. البته کنار گذاشتن سشوار و اتوی مو به طور کامل نیز مشکل است. بنابراین بهتر است قبل از گرما دادن به مو، از یک سرم مقاوم‌کننده در برابر گرما به موهایتان استفاده کنید. قبل از حرارت دادن مو را با حوله خشک کنید این راهی است که ضرر گرما روی موی مرطوب را به حداقل می‌رساند. در هر صورت باید کمتر از ابزارهای گرمایشی برای موها استفاده

کنید.

 

از ماسک تخم مرغ استفاده کنید

زرده تخم مرغ را با 3 قاشق سوپ‌خوری روغن زیتون و یک قاشق سوپ‌خوری عسل مخلوط کنید. این ماسک را با ملایمت روی مو ماساژ دهید به طوری که کل مو را با آن بپوشانید. پس از یک ربع آن را با شامپو ملایمی بشویید.مو را به حالت طبیعی خشک کنید.

 

نکته‌های بیشتر 

موخوره را جدی بگیرید. اگر انتهای موخوره دار موهای خود را از بین نبرید، این آسیب ادامه یافته و موخوره مسیر خود را از انتهای مو به سمت بالا ادامه می‌دهد و سبب شکستگی بیشتری در مو می‌شود که دیگر قابل‌ درمان نیست.

 

مصرف محصولات حالت‌دهنده به مو را کم کنید.

از برس‌های پلاستیکی با منافذ خالی استفاده نکنید. برای موهای خشک فقط از برس‌هایی استفاده کنید که دندانه‌های آن از مواد کاملاً طبیعی ساخته‌ شده باشند.

 

کمتر شامپو مصرف کنید تا از خشک‌تر شدن موها پیشگیری کنید.

در روزهایی که مو را نمی‌شویید اما می‌خواهید آن را حالت بدهید روی موها نرم‌کننده بزنید.

از یک نرم‌کننده بسیار قوی برای مراقبت بیشتر از موها استفاده کنید. به طور منظم از یک نرم‌کننده قوی استفاده کنید. اینکه هر چند وقت یک‌بار از آن استفاده کنید و نوع نرم‌کننده‌ شما چه باید باشد بستگی به شرایط و نیاز موی خودتان دارد. برای انتخاب درست با متخصص پوست و مو مشورت کنید.


درمان مسمومیت غذایی و علائم آن؛ اگر مسموم شدیم چه بخوریم؟

    نظر

درمان مسمومیت غذایی و علائم آن؛ اگر مسموم شدیم چه بخوریم؟

چند ساعت پیش یک ساندویچ خوشمزه خوردید اما حالا اصلا احساس خوبی ندارید؛ معده‌تان سنگین است، سرگیجه دارید و … . حدس‌تان درست است؛ دچار مسمومیت غذایی شده‌اید! همه‌ی افراد حداقل یک‌بار در زندگی‌شان به مسمومیت غذایی دچار می‌شوند. علائم مسمومیت غذایی از خفیف تا شدید متغیر است. موارد خفیف‌تر آن معمولا بدون هیچ اقدام خاصی در عرض چند روز برطرف می‌شوند اما اگر مسمومیت غذایی در افراد آسیب‌پذیر مانند کودکان و زنان باردار اتفاق بیفتد یا علائم آن شدید باشد، به درمان دارویی نیاز دارد. در ادامه‌ی مطلب شما را با علائم، علل، روش‌های پیشگیری و درمان مسمومیت‌ غذایی آشنا می‌کنیم.

مسمومیت غذایی چیست؟

بیماری منتقله از راه غذا که بیشتر با عنوان مسمومیت غذایی شناخته می‌شود، در نتیجه‌ی خوردن غذای آلوده، فاسد یا سمی اتفاق می‌افتد. شایع‌ترین علائم مسمومیت غذایی عبارتند از تهوع، استفراغ و اسهال.

علائم مسمومیت غذایی

حالت تهوع - مسمومیت غذایی

علائم مسمومیت غذایی می‌توانند براساس منبع عفونت، متفاوت باشند. مدت زمان لازم برای آشکار شدن علائم نیز به منبع عفونت بستگی دارد و ممکن است از 1 ساعت تا 28 روز متغیر باشد. موارد متداول مسمومیت غذایی معمولا شامل حداقل 3 مورد از علائم زیر است:

علائم مسمومیت غذایی خطرناک عبارتند از:

  • اسهالی که بیش از 3 روز ادامه داشته باشد؛
  • تب بالاتر از 39 درجه؛
  • اِشکال در دیدن یا صحبت کردن؛
  • علائم کم‌آبی شدید بدن که ممکن است شامل خشکی دهان، ادرار ناچیز (یا نداشتن ادرار) و اشکال در بلع مایعات باشد؛
  • ادرار خونی.

اگر به هر یک از علائم بالا دچار شدید، فورا با پزشک‌تان تماس بگیرید.

چه چیز باعث مسمومیت غذایی می‌شود

اکثر مسمومیت‌های غذایی به یکی از 3 علت اصلی زیر اتفاق می‌افتند:

باکتری‌ها

باکتری‌ها رایج‌ترین علت مسمومیت غذایی هستند. برخی از باکتری‌های خطرناک عبارتند از ای‌کولای، لیستریا و سالمونلا. از بین آنها سالمونلا مهم‌ترین عامل موارد جدی مسمومیت غذایی در ایالات متحده است. طبق گزارش CDC، حدود 1 میلیون مورد مسمومیت غذایی (شامل نزدیک به 20 هزار مورد بستری در بیمارستان) را می‌توان به عفونت ناشی از سالمونلا نسبت داد. کامپیلوباکتر و سی.بوتولینوم (بوتولیسم)، دو باکتری کمتر شناخته‌شده و بالقوه کشنده هستند که ممکن است در غذای ما کمین کنند.

انگل‌ها

مسمومیت غذایی ناشی از انگل‌ها به‌اندازه‌ی مسمومیت غذایی ناشی از باکتری‌ها متداول نیست اما انگل‌هایی که از طریق غذا منتشر می‌شوند، هنوز هم بسیار خطرناک هستند. توکسوپلاسما، انگلی است که اغلب در موارد مسمومیت غذایی دیده می‌شود. این انگل معمولا در جعبه‌ی ادرار گربه وجود دارد. انگل‌ها می‌توانند سال‌ها در دستگاه گوارش شما زندگی کنند، بدون آنکه به وجودشان پی ببرید. با این حال درصورتی‌که انگل‌ها در روده‌ی افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و همچنین خانم‌های باردار ساکن شوند، آنها را در معرض عوارض جانبی خطرناکی قرار می‌دهند.

ویروس‌ها

مسمومیت غذایی ممکن است توسط ویروس نیز ایجاد شود. نورو ‌ویروس که به ویروس نورواک نیز معروف است، هر سال باعث بیش از 19 میلیون مسمومیت غذایی می‌شود. در موارد نادر این ویروس می‌تواند کُشنده باشد. ساپو ویروس، روتا ویروس و آسترو ویروس نیز علائم مشابهی ایجاد می‌کنند اما شیوع کمتری دارند. ویروس هپاتیت A، یک بیماری جدی است که می‌تواند از طریق غذا منتقل شود.

غذا چگونه آلوده می‌شود

پاتوژن‌ها تقریبا در تمام غذاهایی که ما می‌خوریم وجود دارند؛ با این حال گرمای ناشی از پخت‌و‌پز معمولا پاتوژن‌های موجود در غذاها را قبل از آنکه به بشقاب ما برسند، از بین می‌برد. مواد غذایی‌ای که به‌صورت خام مصرف می‌شوند، منابع متداول مسمومیت غذایی هستند، چون فرایند پخت‌و‌پز را طی نمی‌کنند. گاهی اوقات نیز غذا با اُرگانیسم‌های موجود در مدفوع تماس پیدا می‌کند. این مورد اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که فردی که غذا را آماده می‌کند، دست‌هایش را قبل از آشپزی نمی‌شوید. گوشت، تخم‌مرغ و محصولات لبنی اغلب آلوده هستند. آب نیز ممکن است به اُرگانیسم‌هایی که باعث بیماری می‌شوند، آلوده باشد.

چه کسانی در معرض مسمومیت غذایی قرار دارند

مسمومیت غذایی در کودکان

هرکسی ممکن است دچار مسمومیت غذایی شود. از لحاظ آماری تقریبا همه‌ی افراد حداقل یک‌بار در زندگی‌شان به مسمومیت غذایی دچار خواهند شد.

برخی از مردم بیشتر از بقیه در معرض خطر قرار دارند. افرادی که سیستم ایمنی سرکوب‌شده یا یک بیماری خودایمنی دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت و عوارض ناشی از مسمومیت غذایی قرار دارند.

زنان باردار بیشتر در معرض خطر هستند، چون بدن آنها در حال کنار آمدن با تغییرات ایجادشده در متابولیسم و سیستم گردش خون در طول بارداری است. افراد سالمند نیز با خطر بیشتری برای ابتلا به مسمومیت غذایی روبه‌رو هستند، چون سیستم ایمنی بدن آنها ممکن است به‌سرعت به اُرگانیسم‌های عفونی واکنش نشان ندهد. کودکان نیز جزو افراد آسیب‌پذیر در نظر گرفته می‌شوند، چون سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف‌تر از سیستم ایمنی بدن بزرگ‌سالان است. بدن بچه‌های کوچک در اثر اسهال و استفراغ بیشتر دچار کم‌آبی می‌شود.

مسمومیت غذایی چگونه تشخیص داده می‌شود

پزشک شما براساس علائمی که دارید، نوع مسمومیت غذایی‌تان را تشخیص می‌دهد. در موارد شدید ممکن است برای مشخص کردن آنچه باعث مسمومیت غذایی شده است به آزمایش خون، آزمایش مدفوع و حتی آزمایش غذایی که خورده‌اید، نیاز باشد. همچنین ممکن است پزشک‌تان از یک آزمایش ادرار نیز استفاده کند تا بفهمد که آیا به‌خاطر مسمومیت غذایی دچار کم‌آبی شده‌اید یا خیر.

مسمومیت غذایی چگونه درمان می‌شود

آب نارگیل - مسمومیت غذایی

مسمومیت غذایی معمولا در خانه درمان می‌شود و اغلب موارد آن در عرض 3 تا 5 روز برطرف خواهند شد.

اگر به مسمومیت غذایی دچار شدید، بسیار مهم است که مایعات کافی مصرف کنید تا بدن‌تان کاملا هیدراته بماند. نوشیدنی‌های ورزشیِ سرشار از الکترولیت در آب‌رسانی به بدن مفید هستند. آب‌ میوه و آب نارگیل نیز می‌توانند کربوهیدرات‌های از دست‌رفته را به بدن‌تان بازگردانند و به رفع خستگی کمک کنند.

از کافئین اجتناب کنید، چون ممکن است باعث تحریک دستگاه گوارش‌تان شود. چای‌های بدون کافئین با گیاهان آرامش‌بخشی مانند بابونه، نعناع و قاصدک می‌توانند معده‌ی به‌هم‌ریخته‌‌ی شما را آرام کنند.

داروهای بدون نسخه‌ مانند ایمودیوم و پپتوبیسمول به کنترل اسهال و فرونشاندن تهوع کمک می‌کنند. با این حال شما باید قبل از استفاده از این داروها با پزشک‌تان مشورت کنید، چون بدن برای خلاص شدن از شر سموم، از اسهال و استفراغ استفاده می‌کند. همچنین استفاده از این داروها ممکن است شدت بیماری را پنهان کند و باعث شود که مراجعه به پزشک را به تأخیر بیندازید.

افرادی که دچار مسمومیت غذایی می‌شوند، باید استراحت کافی نیز داشته باشند. در موارد شدید مسمومیت غذایی ممکن است لازم باشد برای رفع کم‌آبی بدن بیمار، در بیمارستان به او سرُم تزریق شود. در موارد بسیار وخیم مسمومیت غذایی ممکن است لازم باشد شخص مدت طولانی‌تری در بیمارستان بستری شود تا به‌طور کامل بهبود بیابد.

رژیم غذایی

غذاهایی که بهتر است در هنگام مسمومیت غذایی مصرف کنید

آب مرغ - مسمومیت غذایی

بهتر است تا هنگامی که اسهال و استفراغ‌تان برطرف شود، مصرف غذاهای سفت و جامد را محدود کنید و در عوض با خوردن غذاهای ملایم و کم‌چرب که به‌راحتی هضم می‌شوند، به‌آرامی به رژیم غذایی معمول‌تان برگردید. مواد غذایی زیر برای شما مفیدند:

  • کراکرهای نمکی؛
  • ژلاتین؛
  • موز؛
  • برنج؛
  • بلغور جو دوسر؛
  • آب مرغ؛
  • پوره‌ی سیب‌زمینی؛
  • سبزیجات آب‌پز؛
  • نان تُست؛
  • نوشابه‌های بدون کافئین؛
  • آب‌میوه‌ی رقیق؛
  • نوشیدنی‌های ورزشی.

غذاهایی که مصرف‌شان در هنگام مسمومیت غذایی مضر است

برای آنکه معده‌تان بیشتر ناراحت نشود، سعی کنید از مواد غذایی زیر که سخت‌تر هضم می‌شوند، اجتناب کنید؛ حتی اگر حس می کنید که حال‌تان بهتر است:

  • محصولات لبنی، به‌خصوص شیر و پنیر؛
  • غذاهای چرب؛
  • غذاهای پرادویه؛
  • مواد غذایی با محتوای قند بالا؛
  • غذاهای تند؛
  • غذاهای سرخ‌شده.

از موارد زیر نیز اجتناب کنید:

چگونه می‌توان از مسمومیت غذایی جلوگیری کرد

شستشوی دست‌ها - مسمومیت غذایی

بهترین راه برای جلوگیری از مسمومیت غذایی این است که غذایتان را به روش‌های بهداشتی و سالم آماده کنید و از مصرف هر غذایی که به سلامت آن اطمینان ندارید، اجتناب کنید.

برخی غذاها به دلیل روش تولید و آماده‌سازی‌شان، با احتمال بیشتری باعث مسمومیت غذایی می‌شوند. گوشت، ماکیان، تخم‌مرغ و صدف ممکن است حاوی عوامل عفونی باشند که در طول پخت‌و‌پز از بین می‌روند. اگر این مواد غذایی به‌شکل خام مصرف شوند، به‌خوبی پخته نشوند یا اگر دست‌ها و سطوح پس از تماس با آنها تمیز نشوند، ممکن است مسمومیت غذایی اتفاق بیفتد.

سایر غذاهایی که احتمال دارد باعث مسمومیت غذایی شوند عبارتند از:

  • سوشی و سایر محصولات دریایی که به‌صورت خام و پخته‌نشده سرو می‌شوند؛
  • کالباس‌ها و هات‌داگ‌هایی که گرم یا پخته نشوند؛
  • گوشت چرخ‌کرده‌ی گاو که ممکن است شامل گوشت چندین حیوان باشد؛
  • شیر، پنیر و آب‌میوه‌ی غیرپاستوریزه؛
  • میوه‌ها و سبزیجات خام و شسته‌نشده.

همیشه قبل از آشپزی کردن یا خوردن غذا دست‌هایتان را بشویید. غذایتان را به‌درستی بسته‌بندی و نگهداری کنید. گوشت و تخم‌مرغ را کاملا بپزید. هر چیزی که با مواد غذایی خام تماس پیدا می‌کند، باید قبل از استفاده برای تهیه‌ی سایر غذاها ضدعفونی شود. میوه‌ها و سبزیجات را قبل از مصرف به‌دقت بشویید.

مسمومیت غذایی واقعا ناخوشایند است اما خوشبختانه اکثر افراد در عرض 48 ساعت کاملا بهبود می‌یابند. مسمومیت غذایی در موارد بسیار نادری ممکن است خطرناک باشد.


چگونه حافظ خود را تقویت کنیم!!!!!

    نظر

حافظه پروسه پیچیده ای از فعالیت های متفاوت در مغز است. قبل از اینکه ببینیم چه کارهایی برای تقویت حافظه مان انجام دهیم بد نیست مقداری در مورد شکل گیری حافظه بدانیم.

افزایش-حافظه (2)

مرحله 1: خلق حافظه

مغز ما سیگنال هایی با یک الگوی خاص در رابطه با وقایعی که تجربه می کنیم می فرستد و بین نرون های ما ارتباطی به وجود می آورد که سیناپس ها نامیده می شوند.

مرحله 2: تثبیت حافظه

در این قسمت اگرهیچ کار دیگری نکنید حافظه به زودی پاک خواهد شد. تثبیت روند سپردن چیزی به حافظه ی بلند مدت است که بتوان آن را بعدها هم به یاد آورد. قسمت اعظم این روند وقتی که خوابیم اتفاق می افتد، مغز ما در زمان خواب همان الگوی فعالیت مغزی را بازسازی و سیناپس هایی که در طول روز به وجود آمده بود را تقویت می کند.

مرحله 3: بازیابی حافظه

بازیابی فکری است که ما هنگام صحبت در باره ی خاطراتمان یا از بین رفتن آن می کنیم. به یاد آوردن یک خاطره آسان تر می شود اگر در طول زمان آن خاطره را قوی تر کنیم و هر بار که ما آن را بازیابینی کنیم همان الگوی فعالیت مغزی رخ داده و ارتباط را قوی تر می کند.


 

این حقیقت که با بالا رفتن سن حافظه از بین می رود دلیل نمی شود که نتوانیم روند از بین رفتنش را کند تر کنیم. تحقیقات نشان می دهند ما می توانیم حافظه مان را تا جای ممکن نگه داریم، اجازه بدهید نگاهی به راه های علمی تقویت حافظه بیندازیم.

SunsetMeditation-610x250

1- تفکر و تعمق کنید تا حافظه فعالتان بهتر شود

حافظه فعال تقریبا شبیه دفترچه یادداشت مغز شماست، جایی که اطلاعات جدید موقتا نگهداری می شوند.  هنگامی که نام کسی یا آدرسی که می خواهید بروید را می شنوید این اطلاعات را در حافظه فعالتان نگه می دارید تا اینکه کارتان با این اطلاعات تمام شود. اگر این اطلاعات بیشتر از این برایتان استفاده ای نداشته باشد مغزتان اجازه می دهد به کل پاک شوند. اما اگر استفاده داشته باشند، به حافظه بلند مدت سپرده می شوند. آنجا می توانند تقویت شده و بعدا به یاد آورده شوند.

حافظه فعال چیزی است که هر روز استفاده می کنیم، پس اگر قویتر باشد، زندگی روزانه ما را خیلی راحت تر می کند. در اکثر بالغین این حافظه در حدود حداکثر 7 مورد را می تواند در خود نگه دارد. اگر شما از ظرفیت حداکثری حافظه تان استفاده نمی کنید مدیتیشن می تواند شما را در تقویت حافظه یاری دهد.

تحقیقات نشان داده شرکت کنندگانی که قبلا هیچ تجربه ای در مدیتیشن نداشتند، تنها در 8 هفته توانستند حافظه فعالشان را بهبود ببخشند. مدیتیشن با قدرت خود به ما کمک می کند تمرکز کنیم، همچنین پس از 2 هفته اثرات مثبت اثبات شده ای روی نمرات آزمون های استاندارد و حافظه فعال داشته است.

چرا مدیتیشین برای حافظه مفید است؟ درطول مدیتیشن مغز شما در پردازش اطلاعات مانند حالت عادی فعال نیست.

بنابر این در این زمان استراحت کوتاهی به مغز شما داده می شود که ذهن خود را خالی کنید. در این حالت نه تنها استرس کمتری را احساس خواهید کرد بلکه چیزهای بیشتری هم به یاد می آورید.


افزایش-حافظه (3)

2- برای بهبود تقویت حافظه قهوه بنوشید

گفته می شود اگر قبل از یادگیری یک موضوع جدید کافئین مصرف کنید حافظه تان بهبود پیدا می کند، البته این موضوع قابل بحث است. بسیاری از تحقیقات اثرات ناچیزی از مصرف کافئین قبل از ایجاد حافظه جدید یافته اند.

اگرچه یکی از مطالعات اخیر نشان می دهد که مصرف یک قرص کافئین بعد از یادگیری یک موضوع، حافظه ی بازیابی را تا 24 ساعت بعد بهبود می بخشد. شرکت کنندگان در این تحقیق تعدادی تصویر را به حافظه سپردند و سپس با دیدن همان تصاویر، تصاویر مشابه و تصاویر کاملا متفاوت آزمایش شدند.

آن ها باید تصاویری را پیدا می کردند که قبلا دیده بودند. این فرآیند که جداسازی الگو نامیده می شود، بر طبق گفته محققان بازتابی از "سطح عمیق تر ماندگاری حافظه" است.

در این مطالعه تمرکز محققان روی اثرات کافئین در تثبیت حافظه بود: فرآیند تقویت حافظه ای که ایجاد کرده ایم. و به همین خاطر آن ها به اثرات مثبت بیشتر مصرف کافئین بعد از یادگیری بیش از پیش اعتقاد پیدا کردند.

بنابراین فقط صبح ها برای شروع روزتان قهوه نخورید— یک قهوه کوچک در طول روز می تواند به بهتر نگه داشتن چیز هایی که یاد می گیرید در ذهنتان کمک کند.

1497790_631424973584182_714875515_n

3- برای بهتر شدن حافظه بلند مدت، انواع توت ها را بخورید

تحقیقات نشان می دهد که خوردن توت ها می تواند با کاهش حافظه مبارزه کند. یک بررسی از دانشگاه Reading  و مدرسه Peninsula Medical  دریافته که یک رژیم غذایی عادی با مکمل بلو بری به مدت 12 هفته در انجام وظایف حافظه تاثیر بسزایی دارد. اثرات بعد از تنها 3 هفته شروع شدند و در طول مدت بررسی ادامه یافتند.

یک مطالعه ی بلند مدت روی حافظه پرستاران خانمی که بالای 70 سال سن داشتند نشان داد آن هایی که به صورت منظم حداقل دو وعده در هفته از توت فرنگی یا بلوبری استفاده می کنند کاهش حافظه شان به طور نسبی کمتر بوده است. (اگر چه اثرات توت فرنگی ها قابل تردید است، چرا که این مطالعه توسط کمیسیون توت فرنگی کالیفرنیا انجام گرفته بود و مطالعه دیگری که در همین زمینه صورت گرفته می گوید که برای دیدن اثرات توت فرنگی باید تقریبا روزی 5 کیلو توت فرنگی بخورید.)

در این زمینه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اما دانشمندان کم کم به درک چگونگی اثر گذاری انواع توت ها روی مغز نزدیکتر می شوند. بلوبری به طور خاص برای داشتن مقدار زیادی زردینه یا فلاوانوید شناخته شده است، که به نظر می رسد ارتباطات موجود در مغز را تقویت می کند. آن ها روی حافظه بلند مدت اثرات مثبتی خواهند داشت.

افزایش-حافظه (4)

4- برای بهبود بازیابی حافظه ورزش کنید

مطالعه روی مغز موش ها و انسان ها نشان داده است که تمرینات منظم می توانند بازیابی حافظه را بهبود ببخشند. ثابت شده است که تناسب اندام در افراد مسن به کند شدن روند کاهش حافظه کمک می کند آن هم بدون ورزش های ممتد و منظم. مطالعات نشان می دهند که ورزش منظم به طور خاص می تواند حافظه مکانی را بهبود ببخشد، بنابراین شاید برای همه ی انواع بازیابی های حافظه مفید نباشد.

البته فواید ورزش بی شمار هستند، در مورد مغز اثبات شده است که ورزش منظم منجر به بهبود توانایی های شناختی در کنار حافظه می شود. پس اگر به دنبال راهی برای داشتن ذهنی تیز هستید، باید بگوییم که قدم زدن پاسخ شماست.

افزایش حافظه

5- برای تقویت حافظه آدامس بجوید

روش آسان دیگری که می تواند حافظه شما را بهبود ببخشد، جویدن آدامس هنگام یادگیری چیزهای جدید است. در این زمینه تحقیقات ضد و نقیضی وجود دارد، ولی مطالعه ای در سال گذشته منتشر شد که نشان می داد شرکت کنندگانی که در طول یادگیریشان آدامس می جویدند، در بازیابی حافظه دقیق تر بودند و زمان واکنش بهتری داشتند.

یکی از دلایلی که جویدن آدامس می تواند روی بازیابی شما اثر داشته باشد، این است که جویدن آدامس فعالیت هیپوکامپ (اسبک) را افزایش می دهد، هیپوکامپ منطقه مهمی از مغز به شمار می رود که به حافظه مربوط است. ( هرچند هنوز مشخص نیست که چرا این اتفاق می افتد.)

نظریه دیگر روی افزایش اکسیژن دریافتی و بهبود تمرکز و توجه از طریق جویدن آدامس تمرکز می کند و براساس آن، با آدامس جویدن مغز هنگام یادگیری چیزهای جدید، ارتباط های قوی تری ایجاد کند. مطالعه ای وجود دارد که نشان می دهد شرکت کنندگانی که در طول یادگیری و تست حافظه آدامس می جویدند، سطوح ضربان قلب بالاتری دارند، فاکتوری که موجب افزایش اکسیژن دریافتی توسط مغز می شود.

افزایش-حافظه (5)

6- بیشتر بخوابید تا حافظه تان تثبیت شود

دلایل اثبات شده ای وجود دارند که نشان می دهند خواب یکی از مهمترین عناصر برای تقویت حافظه است. از آنجایی که بیشترین مقدار تثبیت حافظه در خواب صورت می گیرد، مشخص می شود که مغز ما بدون داشتن خواب کافی به دردسر می افتد.

حتی یک چرت کوتاه می تواند بازیابی شما را بهبود ببخشد. از شرکت کنندگان یکی از بررسی ها خواسته شد برای اندازه گیری قدرت حافظه شان، کارت های تصویر سازی شده ای را به خاطر بسپارند. بعد از به خاطر سپردن دسته ای از کارت ها یک استراحت 40 دقیقه ای به همه ی آن ها داده شد، نیمی از آن ها در این زمان خوابیدند و نیمی دیگر بیدار ماندند. بعد از این استراحت هر دو گروه مورد آزمایش قرار گرفتند.

محققان متعجبانه دیدند آن هایی که خوابیده بودند به شکل قابل توجهی آزمون را بهتر انجام دادند و 80% آنها پاسخ درست و گروهی که نخوابیده بودند تنها 60% موارد را درست پاسخ داده بودند.

تحقیقات نشان می دهد که وقتی موضوعی برای اولین بار به مغز وارد می شود، (به خصوص در هیپوکامپ) هنوز شکننده است و به راحتی فراموش می شود به خصوص اگر از مغز خواسته شود تا در همان لحظه چیزهای بیشتری به خاطر بسپرد. چرت زدن، موضوعات را به سمت نئوکورتکس ها هدایت می کند. جایی که ذخیره دائمی تر صورت می گیرد و به این ترتیب از جایگزین شدن آن ها جلوگیری می شود.

نه تنها خوابیدن بعد از یادگیری بخش مهمی از فرآیند ایجاد حافظه است، خوابیدن قبل از یادگیری مسائل جدید هم به همان مهمی است. تحقیقات نشان داده است که محرومیت از خواب می تواند روی توانایی ما برای سپردن چیزهای جدید به حافظه و تثبیت آن ها اثر بگذارد.

حالا دیگر برای چرت زدن یا کمی خواب بیشتر بهانه ای لازم ندارید

منبع:

KZP


دارو های گیاهی برای دندان درد

    نظر

داروهای گیاهی برای دندان درد

راستینه در این مقاله داروهای گیاهی برای دندان درد معرفی می کند که تاثیر بسزایی در تسکین درد دندان شما دارد. با این مقاله همراه باشید.

 

انواع داروهای گیاهی برای دندان درد

 

گلاب

نسخه اول ، داروهای گیاهی برای دندان درد :

جهت تسکین درد دندان ، یک قاشق غذاخوری سرکه را در نصف استکان گلاب معطر ریخته و خوب هم بزنید . سپس به طور مرتب آنرا داخل دهان ریخته و پس از مدتی آب آن را دور بریزید .

 

 گل ختمی سفید

نسخه دوم ، داروهای گیاهی برای دندان درد :

اگر دندان درد شما به علت عفونت لثه باشد ، ده گرم گل ختمی سفید را جوشانده ، آب آن را با کمی سرکه مخلوط نموده و در دان مضمضه نمایید و بعد آب آن را خارج نمایید .

 

 تخم گشنیز

نسخه سوم ، داروهای گیاهی برای دندان درد :

برای ساکت شدن درد دندان ، ده گرم برگ یا تخم گشنیز تازه را با ده گرم میوه تاجریزی (عنب الثعلب) مخلوط کرده ، همراه با یک لیوان آب کمی بجوشانید . سپس آب آنرا صاف کرده و در دهان مضمضه کنید و بعد آنرا دور بریزید . در صورت نبود برگ یا تخم گشنیز تازه از گیاه بارهنگ استفاده کنید.

 

عرق گل گاوزبان

نسخه چهارم ، داروهای گیاهی برای دندان درد :

مضمضه آب دمکرده غلیظ برگ حنا و تخم بارهنگ را ، از هر کدام 10 گرم در یک لیوان آب جوش به مدت 15 دقیقه روی حرارت ملایم دم بکشد که با کمی عرق گل گاوزبان مخلوط و کمی جوشانده شده باشد ، برای تسکین درد دندان مفید و موثر است .

 

میوه ی کاج

نسخه پنجم ، داروی گیاهی برای دندان درد :

برای تسکین درد دندان ، 20 گرم میوه ی کاج را با 20 گرم ابهل ( میوه سرو کوهی ) مخلوط و در کمی آب بجوشانید . سپس آن را صاف کرده ، با کمی سرکه در دهان ریخته و مضمضه کنید .

 

 میخک

نسخه ششم ، داروهای گیاهی برای دندان درد :

گذاردن یک عدد میخک که قبلا کمی با آب دهان خیس خورده باشد روی دندان پوسیده و سیاه شده جهت تسکین درد آن به علت دارا بودن اسانس ژیرفیل خیلی موثر است .

 

حبه سیر

نسخه هفتم ، داروی گیاهی برای دندان درد :

موقع دندان درد یک حبه سیر در گوشه طرف دندان بگذارید ، درد آن ساکت خواهد شد . همچنین گذاردن سیر خرد و ریز شده در داخل دهان فاسد یا اطراف پوسیدگی دندان ، موجب تسکین درد آن خواهد شد .

 

 برگ نعناع

نسخه هشتم ، داروی گیاهی برای دندان درد :

جهت از بین بردن درد دندان ، ده گرم ریشه عاقرقرحا را با ده گرم برگ نعناع و ده گرم گلنار مخلوط کرده و مقدار کمی سرکه را نیز به آن بیفزایید ، سپس آنها را همراه با سرکه بجوشانید و آنرا صاف کرده و مضمضه کنید و بعد دور بریزید .

 

 صمغ انغوزه

نسخه نهم ، داروهای گیاهی برای دندان درد :

گذاشتن صمغ انغوزه در داخل دندان سوراخ شده و دردناک تاثیری فوری در ساکت کردن درد دندان دارد .

 

عسل

نسخه دهم ، داروی گیاهی برای دندان درد :

چنانچه صمغ انغوزه را در آب حل کرده و سپس با کمی عسل خوب بهم بزنید تا ممزوج گردد و آنرا در دهان غرغره نمایید ، درد دندان را تسکین می دهد .

 

صمغ گیاه جوشیر

نسخه یازدهم ، داروی گیاهی برای دندان درد:

گذاشتن صمغ گیاه جوشیر در داخل دندان سوراخ شده و فاسد و نگه داشتن آن به مدت یک ساعت و بعد دور ریختن آن موجب تسکین فوری درد دندان می شود .

 

میوه دار فلفل

نسخه دوازدهم ، داروی گیاهی برای دندان درد:

مضمضه دمکرده یا جوشانده غلیظ میوه دار فلفل یا گذاشتن یک تک میوه دار فلفل که قبلا توسط آب دهان خیس خورده باشد ، روی دندان دردناک می تواند درد آن را ساکت نماید .

 

 فلفل سیاه آسیاب نشده

نسخه سیزدهم ، داروی گیاهی برای دندان درد:

گذاشتن یک تا دو دانه فلفل سیاه آسیاب نشده یا پاشیدن پودر فلفل سیاه در رو یا کنار دندان دردناک و نگهداشتن آن به مدت چند دقیقه در تسکین درد آن موثر است .

 کتیرای سفید خوراکی نسخه چهاردهم ، داروهای گیاهی برای دندان درد:

چنانچه علت دندان درد بخاطر آب آوردگی یا رطوبت بیش از حد دندان و اطراف آن به ریشه و عصب دندان باشد ، گذاشتن یک تکه کتیرای گل ، کتیرای سفید خوراکی در کنار آن دندان و نگهداشتن آن به مدت 15 دقیقه در تسکین درد دندان موثر است .

 

برگ سماق

نسخه پانزدهم ، داروهای گیاهی برای دندان درد:

ده گرم برگ سماق را با 5 گرم برگ بارهنگ مخلوط و در کمی آب بجوشانید . سپس آب آنرا صاف کرده و مضمضه کنید . بعد آب آن را دور بریزید .

 

 برگ بو

نسخه شانزدهم ، داروهای گیاهی برای دندان درد:

جهت تسکین درد دندان ، 20 گرم برگ بو را با مقداری آب بجوشانید ، بعد آب آن را صاف کرده و با دو قاشق سوپخوری سرکه مخلوط کنید و در دهان مضمضه نموده و بعد دور بریزید .

 

  برگ زیتون

نسخه هفدهم ، داروی گیاهی برای دندان درد:

برای کمک به تسکین درد دندان ، ده گرم برگ زیتون را با ده گرم برگ بو مخلوط کرده و در مقداری آب بجوشانید و بعد آنرا صاف کرده ، داخل دهان ریخته و مضمضه کنید .

 

 آب سیر فشرده

نسخه هجدهم ، داروی گیاهی برای دندان درد:

مضمضه آب دمکرده غلیظ میخک که با کمی آب سیر فشرده مخلوط شده باشد ، تاثیری سریع در تسکین درد دندان دارد .


چگونه از گردن درد پیشگیری کینم!

    نظر

چگونه از گردن درد پیشگیری کنیم؟

مهره های گردن، نخاع و ریشه های عصبی بسیار مهمی را دربرگرفته اند و بسیار حساس تر از مهره های کمری هستند. برای آشنایی بیشتر با مشکلات گردن و طرز پیشگیری از آن مشکلات، پیشنهاد می کنیم این پرسش و پاسخ را در مجله سلامتی راستینه بخوانید.

 

 

گردن درد

گردن درد

مهره های گردن پس از مهره های کمر، بیشتر از بقیه ی مهره ها به اختلالات استخوانی و عضلانی دچار می شوند. آرتروز، ساییدگی، کاهش فاصله ی بین مهره ها و فتق دیسک بین مهره ای(herniated disk) ، مهمترین مشکلات گردن هستند.

 

خستگی و یا فشار روی اعصاب و عروق

آقای دکتر، گردن از نظر ساختار و عملکرد چه اهمیتی دارد؟

ما در ناحیه ی گردن، هفت مهره ی گردنی داریم که این مهره ها علاوه بر اینکه نخاع و ریشه های عصبی را دربر گرفته اند، عروقی را که از سمت قلب به مغز می روند نیز احاطه کرده اند و همچنین نقش حمایتی از اعصاب و عروقی را دارند که از جمجمه به سمت اندام ها می روند.

مشکلاتی هم که در این ناحیه ایجاد می شود معمولا به علت حرکات زیادی است که گردن دارد. از طرفی دردهای گردن به دلیل خستگی عضلاتی است که اطراف گردن وجود دارد چون عضلات باید گردن را در موقعیت های خاصی نگه دارد که همین عامل موجب ایجاد خستگی و یا فشار روی اعصاب و عروق این منطقه شده و در نتیجه ایجاد درد می کند.

 

درد گردن و دیسک گردن

برای جلوگیری از گردن درد چه باید بکنیم ؟

درد گردن و دیسک گردن در افرادی که پشت میز نشین هستند مانند کارمندها، تایپیست ها و خانم هایی که بافتنی می بافند و به طور کلی تمام افرادی که با دست، کار دقیقی را انجام می دهند و باید سر را خم کرده و به آن نگاه کنند شایع تر است چون عضلات گردن آنها، مدام در حال انقباض است و سبب خستگی آنها می شود و وقتی عضله ای منقبض می شود جریان خونش کاهش پیدا می کند. هر عضله پس از مدتی انقباض باید استراحت کند تا خون به آن بر گردد، در غیر اینصورت در اثر کاهش جریان خون دردناک می شود.

 

جلو گیری از گردن درد

آقای دکتر، توصیه شما برای جلو گیری از گردن درد چیست؟

ما همیشه به افراد توصیه می کنیم که سعی کنند به مدت طولانی در یک وضعیت ثابت پشت میز قرار نگیرند و بسته به توانایی عضلات و بدن، بلند شده و برخی حرکات دینامیک به اندام شان بدهند بخصوص حرکاتی در اندام فوقانی مانند دست، شانه و گردن داشته باشند تا رفع خستگی شده و دوباره به کار خود ادامه دهند. بهتر است صفحه ی کارشان کمی حالت مورب داشته باشد تا خیلی مجبور نشوند سر و گردنشان را به سمت پایین خم کنند و ضمنا توصیه می شود بیشتر از 25 درجه سر و گردن خودشان را به سمت پایین خم نکنند.

 

تکیه گاه گردن صندلی

از کجا این 25 درجه را تشخیص بدهیم ؟

راهی وجود دارد و آن اینکه اگر فرد مستقیما به جلو نگاه کند و یک خودکار را بین دندانهایش قرار دهد، به این صورت با خم کردن سرش و در نظر گرفتن خودکار می تواند این زاویه را تنظیم کند و تصور کند 25 درجه ای که می گوییم در چه حدی است. مطلبی که همه ی افراد به خصوص پشت میز نشین ها باید بدانند، این است که صندلی باید در حدی ارتفاع داشته باشد که وقتی فرد پشت میز می نشیند آرنج هایش به راحتی در سطح میز قرار بگیرد. صندلی باید دسته های کناری داشته باشد تا فرد آرنج و ساعد خود را به راحتی روی آن بگذارد و بتواند رفع خستگی از عضلات ناحیه شانه و کتف بکند. از طرفی صندلی باید طوری باشد که فرد بتواند سر و گردن خود را به آن تکیه بدهد. در ناحیه ی ستون فقرات کمری هم باید قوسی داشته باشد که گودی کمر در موقع نشستن حفظ شود.

 

تکیه گاه گردن صندلی

در مورد تکیه گاه گردن صندلی که فرمودید، آیا باید قوس گردن روی آن قرار بگیرد یا پشت سر کافی است؟

نه، صندلی باید طوری باشد که خود قوس گردن روی آن قرار بگیرد.

 

گردن بندهای مخصوص اتومبیل

ولی صندلی خیلی از اتومبیل ها اینطور نیست؟

بله، متاسفانه تکیه گاه صندلی برخی اتومبیل ها مناسب و استاندارد نیست ولی جدیدا گردن بندهای مخصوص اتومبیل در بازار به شکل C و از جنس ابر هست که افراد می توانند آن را بین تکیه گاه صندلی و گردن خود قرار دهند، به خصوص در مسافرت های طولانی برای افرادی که گردن درد دارند مناسب است.

 

نحوه ی صحیح استقرار گردن هنگام مطالعه

اگر ممکن است برای راستینه، درباره ی نحوه ی صحیح استقرار گردن هنگام مطالعه هم بگویید:

یکی از عادت های غلطی که افراد برای مطالعه کردن دارند، این است که سرشان را خیلی زیاد و به مدت طولانی به سمت پایین خم می کنند. یا بعضی ها عادت دارند که به صورت طاق باز دراز بکشند و چند عدد بالش زیر گردنشان بگذارند و بعد کتاب را روی قفسه ی سینه ی شان بگذارند و مطالعه کنند. بعضی ها برعکس این کار را انجام می دهند یعنی به شکم می خوابند و بعد کتاب را جلویشان می گذارند و مجبورند سر و گردن را به سمت عقب خم کنند تا بتوانند کتاب را بهتر ببینند. این عادت ها در طولانی مدت می تواند در سنین بالاتر به گردن درد منجر شود.

بهترین روش برای مطالعه استفاده از میزهای شیب دار یا مهندسی است تا گردن زیاد خم نشود.

 

بلندی بالش

در هنگام خواب، زیر گردن چقدر باید بلند باشد تا مشکلی پیش نیاید؟

بلندی بالش در حدی باید باشد که سر و گردن در امتداد بقیه بدن قرار بگیرد، چه فرد به پشت بخوابد و چه به پهلو. بنابراین استفاده از بالش های بلند که سبب بالارفتن گردن از امتداد ستون فقرات می شود مناسب نیست.